Az ukrán külügyminisztérium szerint nem akarják a Kurszki régióban lévő területeket elvenni, csak az embereiket akarják megvédeni

háború
augusztus 13., 16:09

Ukrajna nem érdekelt az orosz területek meghódításában, és az ukrán hadseregnek a Kurszki területen folytatott offenzív művelete kizárólag az ország polgárainak védelmét szolgálja – közölte egy kijevi tájékoztatón az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Heorhij Tihij.

„Az Oroszországi Föderációval ellentétben Ukrajnának nincs szüksége arra, ami külföldi. Ukrajnának nem érdeke a Kurszki régióban lévő területek elvétele, mi meg akarjuk védeni az embereink életét” – idézte az Interfax-Ukrajna.

Azt mondta, az orosz hadsereg a nyár eleje óta több mint 2000 csapást mért az orosz Kurszki területről az ukrajnai Szumi területre, köztük 255 irányított légibombát és több mint 100 rakétát használva. „Sajnos Ukrajna nem rendelkezik elegendő képességgel ahhoz, hogy a rendelkezésre álló fegyverekkel nagy hatótávolságú csapásokat hajtson végre, hogy megvédje magát ettől a terrortól. Még nincsenek meg azok a megoldások, amikhez mi ragaszkodunk” – mondta Tihij, aki szerint ezért mentek át, hogy a határ menti területeket felszabadítsák az orosz katonai egységektől.

Ukrán katonák hajtják a szovjet harckocsit az orosz napraforgók között a Szumi területen 2024. augusztus 11-én.
photo_camera Ukrán katonák hajtják a szovjet harckocsit az orosz napraforgók között a Szumi területen 2024. augusztus 11-én. Fotó: ROMAN PILIPEY/AFP

A külügyminisztérium szóvivője szerint Ukrajna „megfelelő célokat” ér el, és a Kurszki területen zajló hadművelet megakadályozza, hogy Oroszország további egységeket vezényeljen a donyecki frontvonalhoz, és megnehezíti az orosz védelmi minisztérium logisztikáját. Közölték, hogy minél előbb beleegyezik az Oroszországi Föderáció az igazságos béke helyreállításába, annál előbb megszűnnek a támadásaik orosz területen.

A műveletek eredményeként az oroszok már egy olyan kurszki járást is evakuálnak, ami nem határos Ukrajnával. (Meduza)

Kiemelt videóink