Egy titkos atlantai raktárban tárolják a Titanic kincseit

külföld
augusztus 13., 11:33

Több ezer Titanicról kimentett tárgyat tárolnak egy titkos atlantai raktárban. A kollekciót a BBC tekinthette meg, azonban a pontos helyszínt az őrzött tárgyak hatalmas értéke miatt nem írhatták meg.

A raktárat egy amerikai cég működteti, ami az évek során 5500 tárgyat gyűjtött össze a hajóroncs környékéről. Az angliai Southamptonból az Egyesült Államokba tartó óceánjáró 1912-ben süllyedt el, miután jéghegynek ütközött. A hajó a kor egyik legmodernebbje volt, elsüllyeszthetetlennek tartották. Balesete a mai napig foglalkoztatja a közvéleményt.

A Titanic Southampton kikötőjében
photo_camera A Titanic Southampton kikötőjében Fotó: RIEGER BERTRAND/Hemis via AFP

A raktárban tárolt tárgyak között van aligátorbőrből készült női kézitáska, parfümös fiola és pezsgősüveg is.

Az amerikai cégnek egy 1994-es bírósági ítélet biztosította a jogot, hogy egyedüliként a világon összegyűjthesse a Titanic ereklyéit. A tevékenységet azonban csak szigorú feltételek mellett végezheti, például a tárgyakat nem adhatja el külön.

A gyűjteménybe eddig csak a roncs közelében talált tárgyak kerültek be, a cég azonban jelezte igényét, hogy magából a hajóroncsból is szívesen kihozna tárgyakat. Ez azonban sokaknak nem tetszik, az ötlet kritikusai úgy gondolják, hogy a hajóroncs egy sírhely, amit békén kell hagyni.

Kiemelt videóink