Össztűz alatt a görög kormány az erdőtűz kezelése miatt

külföld
augusztus 13., 20:02

Egyre több kritika éri a görög kormányt, miután továbbra sem sikerült megállítani a vasárnap belobbant erdőtüzet, amely keddig négyszáz négyzetkilométert pusztított el, és halálos áldozatot is szedett. Görögök ezrei kényszerültek lakóhelyük elhagyására.

photo_camera Önkéntesek segítenek az oltásban Fotó: ARIS OIKONOMOU/AFP

Az athéni külterületeket is érintő tűzből a kormány szerint a tűzoltók munkájának köszönhetően már csak foltok maradtak, írja a Guardian. Több mint hétszáz tűzoltó és más hatósági személy szállt be az oltásba, illetve legalább hat ország mentősszolgálatai nyújtottak segítséget, miután Athén az európai polgári védelmi mechanizmuson keresztül kérte azt.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök a károsultakat támogató intézkedéseket jelentett be. A kormány tízezer eurós segélycsomagot ad azoknak, akik ingatlanát használatra alkalmatlannak, illetve ötezer eurósat azoknak, akikék ideiglenesen alkalmatlannak találják. Az ellenzéki pártok és egyes kritikus médiumok szerint azonban elégtelenek a kormány intézkedései.

photo_camera Fotó: ARIS OIKONOMOU/AFP

A tűzkárosultak pénzügyi támogatást és kamatmentes kölcsönt is igényelhetnek majd ingatlanaik újjáépítéséhez, emellett három évig mentesülnek az ingatlanadó alól. Az üzlettulajdonosok számára legalább fél évre elengedik az adófizetést. Az ellenzék szerint az intézkedések hosszú távon nem oldják meg a problémákat.

Kiemelt videóink