Amerika nyitott lenne rá, hogy nagy hatótávolságú cirkálórakétákat adjon Ukrajnának

háború
augusztus 15., 18:54

Az ukrán F-16-osok ütőképességét növelné, ha nagy hatótávolságú JASSM cirkálórakétákat kapna az Egyesült Államoktól, és úgy látszik, a Biden-adminisztráció nem zárkózik el az ötlettől.

A JASSM küldéséről még nem született döntés, de a kormányzat dolgozik a lebonyolításán, mondta a Politiconak egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő. Részben az érzékeny technológiák átadásának jogi lehetőségein, részben pedig azon megy a munka, hogy az ukrán repülőgépek is képesek legyenek kilőni a rakétákat.

photo_camera A JASSM cirkálórakéta kilövés után. Fotó: US AIR FORCE/AFP

A rakétákkal az ukrán légierő olyan technológiával rendelkezne, amely csak nagyon kevés ország számára elérhető – a rakétákat kétszáz mérföld távolságból is képesek lennének kilőni. Ezzel a szövetségesektől nemrégiben beszerzett F-16-osok is hasznosabbá válnának, mivel azokkal a légierő általában nem repül a frontvonal közelébe, nehogy kilőjék.

A háború kitörése óta a szövetségesektől beszerzett F-16-osoknak, Abrams tankoknak, cirkálórakétáknak, modern gyalogsági hordozóknak és a Patriot légvédelmi rendszernek köszönhetően az ukrán hadsereg Európa egyik harctéri erőközpontjává válhatott. Joe Biden elnökségének utolsó hónapjait tölti, és kétséges, milyen mértékben támogatná Amerika Ukrajnát, amennyiben Donald Trumpot választanák meg újból elnöknek.

Kiemelt videóink