Pakisztánban is megjelent a majomhimlő új variánsa, Kínában is készülnek

külföld
augusztus 16., 10:19

Egy észak-pakisztáni tartományában három majomhimlő vírussal (mpox) fertőzött személyt azonosítottak. Mindannyian az Egyesült Arab Emírségekből utaztak be Pakisztánba, írja a Reuters.

Szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt a majomhimlő új variánsa miatt. Az Mpox-Klade I változat Ib jelű alvariánsát a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén mutatták ki először 2023 végén. Bár pontos tanulmányok még nincsenek, szakértők szerint a vírusvariáns fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő.

A majomhimlő új variánsát már Európában is kimutatták. Svédországban egy személynél diagnosztizálták Mpox-Klade I változatot, közölte Jakob Forssmed miniszter csütörtökön.

Kína is készül: a következő hat hónapban, ellenőrizni fogja a beérkező személyeket és árukat a majomhimlő miatt. A beutazóknak jelenteniük kell a kínai vámhatóságnál, ha olyan országból érkeztek, ahol jelen van az majomhimlő, kapcsolatba kerültek fertőzöttel, vagy ha tüneteket produkálnak, áll a hatóság közleményében

Szerző: Szántó Dániel

Kiemelt videóink