Miközben a világ a kurszki frontra figyel, az oroszok egyre sikeresebben nyomulnak előre a Donbaszban

háború
augusztus 17., 15:34

Óriási kockázatot vállaltak az Ukrán Fegyveres Erők a kurszki régióban, ahol valamennyi tartalék dandárjukat bevetették, noha nem teljes létszámban, írja legutóbbi háborús összefoglalójában a külföldön szerkesztett orosz ellenzéki Meduza. A lap elemzői – akárcsak az utóbbi napokban a témában megszólaló szakértők zöme – úgy látják, a váratlan, ennek köszönhetően kezdetben különösen eredményes ukrán támadás fő célja a politikai nyilatkozatoktól függetlenül az volt, hogy megállítsák a hónapok óta egyre sikeresebb orosz műveleteket a Donbaszban.

Ezt a célját még nem érte el az ukrán hadvezetés. Az oroszok is kénytelenek voltak ugyan hozzányúlni a tartalékaikhoz, illetve át is kellett csoportosítaniuk csapataik egy részét, ám az olyan fontos csomópontok közelében harcoló alakulatokat, amilyen Pokrovszk vagy Toreck, mind ez ideig egyáltalán nem érintették a kurszki fejleményekre adott válaszlépéseik.

Az ukrán hadvezetés névtelen forrása még a hét elején nyilatkozta, „az oroszok átcsoportosítják csapataik egy részét a harkivi frontról Kurszkhoz, de nem olyan gyorsan, ahogy szeretnénk”, és ezen a téren azóta sem változott érdemben semmi.

Azaz annyi mégis, hogy miközben az ukránok mind nagyobb területeket foglalnak el Oroszország nemzetközileg elismert határain belül, és egyre nagyobb tömegeket kényszerítenek arra, hogy elmeneküljelenek a lakóhelyükről – a számuk már jócskán meghaladja a százezret –, addig a Donbaszban az oroszok is egymás után foglalnak el kulcsfontosságú településeket és településrészeket.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.