Országos sztrájkba kezdtek az indiai orvosok egy doktornő megerőszakolása és meggyilkolása miatt

külföld
augusztus 17., 07:36

Az ország legnagyobb orvosi szervezete, az Indiai Orvosi Szövetség (IMA) közlése szerint szombaton országszerte leállítanak minden nem alapvető kórházi szolgáltatást. Az országos sztrájkot azért szervezték, mert múlt héten a nyugat-bengáli Kolkata városában megerőszakoltak és megöltek egy doktornőt, írja a BBC.

Az IMA a gyilkosságot barbár bűntettnek minősítette és az ország támogatását kérte az igazságért folytatott küzdelemben. A támadás elleni tiltakozások már a megelőző napokban is voltak, és egyaránt a nők fokozottabb védelmére hívták fel a figyelmet.

photo_camera Fotó: ABU SUFIAN JEWEL/Middle East Images via AFP

A mostani, 24 órásra tervezett sztrájk alatt a sürgősségi és baleseti betegellátás továbbra is működik. Az IMA egy követeléslistával is előállt, amelyen a törvény szigorítását kérték az egészségügyi dolgozók nagyobb védelme érdekében, a kórházak biztonságának fokozását, valamint biztonságos pihenőterek létrehozását is szeretnék.

A 31 éves doktornő megerőszakolása sokkolta az országot, súlyos sérüléseket elszenvedett félmeztelen testét múlt héten fedezték fel a kórház egyik szemináriumi termében, ahova elvonult pihenni a műszakja alatt. A bűncselekménnyel összefüggésben egy kórházban dolgozó önkéntest tartóztattak le a hatóságok.

Nyugat-Bengáliában már szerda este is volt egy nagyobb tüntetés, nők tízezrei vonultak az utcákon függetlenséget, szabadság és félelem nélküli életet követelve. Bár a tiltakozások békések voltak, a rendőrség és egy férfiakból álló ismeretlen csoport között összecsapások törtek ki, miután utóbbiak behatoltak a kórházba, amely a bűncselekmény helyszíne volt. Ezzel összefüggésben 25 embert tartóztattak le.

Kiemelt videóink