Szijjártó Péter szerint nem jelent biztonsági kockázatot, hogy már az oroszok és a beloruszok is Nemzeti Kártyával jöhetnek az országba

POLITIKA
augusztus 18., 10:35

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint nem jelent biztonsági kockázatot a schengeni övezet szempontjából, hogy az orosz és belorusz állampolgárokat is bevonták a Nemzeti Kártya-programba. A belépéshez és az itt tartózkodáshoz ugyanis továbbra is átfogó ellenőrzésen kell átesniük.

Szijjártó szerint az észak-európai és balti politikusok hazugsághadjáratot folytatnak Magyarországgal szemben, amikor azt állítják, hogy a Nemzeti Kártya-program nem biztonságos, és kiskaput kínál az orosz kémek számára.

Szijjártó Péter
photo_camera Szijjártó Péter Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu via AFP

Magyarországon többféle jogcímen vállalhatnak munkát nem EU-s állampolgárok. Általában tartózkodási engedélyt vagy Nemzeti Kártyát igényelnek. Utóbbival korábban is érkeztek ukrán és szerb vendégmunkások, július 8-a óta azonban már összesen nyolc országból, köztük Oroszországól és Belaruszból is igényelhető a Nemzeti Kártya.

A lépést többen kritizálták, Rácz András Oroszország-szakértő például nemzetbiztonsági kockázatról írt, mert szerinte az oroszoknak ez ellenőrzés nélküli belépést jelent az egész schengeni övezetbe. Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke is komoly kockázatot látott a program kiterjesztésében.

A változtatás miatt a balti államok is kifejezték az aggodalmukat, az Európai Bizottság belügyi biztosa pedig levélben kérte Pintér Sándortól, hogy magyarázza el, a magyar kormány hogyan akadályozza meg az orosz kémek belépését. (via MTI)

Kiemelt videóink