Egy nap után szállították el az utcára tett menekülteket Kocsról

menekültek
augusztus 22., 20:21

Csütörtök délután a Katasztrófavédelem három buszt küldött a Komárom-Esztergom megyei Kocsra azokért a kárpátaljai menekültekért, akiket előző nap tettek ki az addigi szállásukról a kormány rendeletmódosítása miatt. (Augusztus 23. 9:07 - Frissítés: A Katasztrófavédelem időközben kiküldött közleménye szerint ők nem érintettek az ügyben, „nem a katasztrófavédelem buszaival szállították” a menekülteket.)

Az augusztus 21-én érvénybe lépett szabályok szerint már csak az „Ukrajna katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységeiről” érkezők jogosultak lakhatási támogatásra. Kárpátalját pedig nem tekintik annak, így az onnan érkezettek szállásadói nem kapnak több támogatást a menekültek után.

Közel négyezer embernek szűnik meg a lakhatása emiatt, Kocson például 120 embert tettek utcára, köztük 80 gyereket. Velük beszéltünk is szerdán.

link Forrás

A Magyar Helsinki Bizottság beszámolója szerint nagyjából 80 menekült szállt fel a buszokra, amik egy Dorogi szállásra vitték őket. Előző éjszaka az addigi szállásadó engedte be őket önként egy fedett helyre az udvaron, de nem az addigi szobáikba, matrac azonban már nem jutott mindenkinek. A felnőttek az utcán maradtak.

Rendőr kíséri fel a buszra a kárpátaljai menekülteket Kocson
photo_camera Rendőr kíséri fel a buszra a kárpátaljai menekülteket Kocson Fotó: Magyar Helsinki Bizottság/Facebook

Úgy tudjuk, a dorogi szállást a Máltai Szeretetszolgálat szerezte nekik, azonban itt csak egy hétig maradhatnak. Addig utalványokat kapnak, hogy ételt tudjanak vásárolni maguknak. A szervezők hosszú távú megoldást is ígértek nekik, azonban nem derült ki, hogy ez mit mit jelentene. Azt sem tudni, hogy azok a menekültek kaptak-e hasonló lehetőséget, akiket más szálláshelyekről tettek ki, például Érdről, Ercsiből vagy Vitnyédről. A jogvédők azt szeretnék elérni, hogy ezeknek az embereknek továbbra is biztosítson lakhatást az állam, azonban a bíróságon egyelőre ítélkezési szünet van.

Kiemelt videóink