Repülőjáratokat töröltek egy vulkánkitörés miatt Új-Zélandon

külföld
augusztus 22., 08:54

Az Aucklandtől 200 kilométerre található Fehér-sziget vulkán csütörtök reggel újra kitört. A vulkáni hamu jelenléte a repülési útvonalakon arra kényszerítette az Air New Zealandot, hogy törölje tíz járatát, írja az MTI (a járatokat azóta újraindították). A Fehér-sziget Új-Zéland legaktívabb tűzhányója. Korábban népszerű turistacélpont volt, azonban a 2019-es kitörésében 22 ember vesztette életét, azóta tilos a szigetre utazni.

photo_camera A Fehér-sziget vulkán
Fotó: HANDOUT/AFP

A mostani tevékenység része a Fehér-sziget „tipikus kitörési ciklusainak”, és „még hetekig vagy akár hónapokig is folytatódhat” – közölte a GNS Science nevű helyi kutatóintézet. Simon Barker, a Wellingtoni Viktória Egyetem vulkanológusa szerint az, hogy a 2019-es halálos kitörés óta a Fehér-szigetet tilos megközelíteni, megnehezíti a szakemberek munkáját és „a jelenlegi aktivitás összehasonlítását a múltbeli kitörésekkel”, emellett akadályozza a megfigyelőrendszerek javítását.

A vulkáni füstben lévő hamu veszélyt jelent a repülőgépekre, mert beszívódik a motorokba, eltömítheti az üzemanyag-vezetékeket, megtapadhat a motorfelületeken, és rozsdásodást okoz a repülőgépek alkatrészeiben. Bejuthat az elektromos és számítógépes rendszerekbe, beszivároghat az utastérbe, csökkentheti a látási viszonyokat is.

Szerző: Szántó Dániel