Meghalt a világhírű meleg pingvinpár egyik tagja

külföld
augusztus 22., 11:37

Tizenegy éves korában elhunyt Sphen, a sydney-i állatkert meleg szamárpingvinje. Még 2018-ban vált világhírűvé, amikor egy másik hím pingvinnel, Magic-kel összejött, szoros kapcsolatban élt, majd egy párzási időszakban kavicsfészket is építettek, igaz, tojás nélkül.

A sydney-i állatkert dolgozói kíváncsiságból adtak nekik egy műtojást, hogy megnézzék mit csinálnak vele. A páros azonnal elkezdte kikelteni a teszttojást, ezért a dolgozók egy heteró pártól beszereztek egy extra tojást, és odaadták Sphen-éknek. A szamárpingvinek, ha két tojást is tojnak, csak egyet tudnak felnevelni, így pont kapóra jött az újdonsült pár.

Sphen egy korábbi fotón, amit a halála után a sydney-i akvárium tett közzé
photo_camera Sphen egy korábbi fotón, amit a halála után a sydney-i akvárium tett közzé Fotó: HANDOUT/AFP

A sikeres kísérlet után, 2019-ben egy újabb tojást kaptak, hogy második fiókájukat is felnevelhessék. A szamárpingvinek rendkívül monogámok, Sphen és Magic végig egy párt alkotott az állatkerti kolóniában. Az eset azonban nem egyedülálló, a pingvinek között már többször megfigyeltek azonos nemű párokat fogságban és szabadban egyaránt.

Sphen egészsége a halálát megelőző napokban nagyon megromlott és fájdalmai voltak, ezért az állatorvosi csapatnak el kellett altatnia. „Sphen elvesztése fájdalmas a pingvinkolóniának, a csapatnak és mindenkinek, akit Sphen és Magic története inspirált vagy pozitívan befolyásolt. Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy reflektáljunk és megünnepeljük Sphen életét, emlékezve arra, hogy mekkora ikon volt” – mondta Richard Dilly, az állatkert vezérigazgatója egy közleményben.

A pingvinkolónia közös énekléssel búcsúzott az eltávozott társuktól. (BBC)

Szerző: Szántó Dániel