A Shein megígérte, hogy most már aztán tényleg, de tényleg szigorúbban lép fel a gyerekmunka ellen

vásárlás
augusztus 23., 09:28

Szigorúbban lép fel a jövőben a gyerekmunka megfékezése érdekében - fogadkozik az iszonyatos gyorsasággal iszonyatos mennyiségű tömegterméket áruló kínai óriáscég, a Shein.

A cég (a Temuhoz hasonlóan) olyan üzleti modellben árasztja el többek közt fast fashion ruhákkal a világot, amelyben elképesztő mennyiségű beszállítótól szerez meg fillérekért egyes termékeket, amiket aztán szétszállít a világ minden tájára. A modell hátulütője, hogy iszonyatosan gyorsan kell alacsony áron megtermelni ezeket a dolgokat - ami elsősorban azokon csattan, akik előállítják azokat.

A beszállító gyáraknál megalázóan alacsony bérekért, rendkívül rossz munkakörülmények között, kizsákmányoló módon zajlik a termelés, aminek leggyakrabban nők és gyerekek az áldozatai.

Ez egyébként nem újdonság, a tömegtermelés felgyorsulásával számtalan olyan eset látott már napvilágot Indiától Kínáig, ahol nem ritkán emberek életébe kerül, hogy nyugaton olcsó ruhákba burkolózhassanak a vásárlók. Erről többek közt ebben a Tyúkól-podcastban beszélgettünk.

A Shein most közölte: miután szigorították a beszállító cégek ellenőrzését, 2023-ban összesen két olyan esetük volt, amikor gyerekmunkásokat foglalkoztató cégre bukkantak az ellátási láncukban.

A Shein állítása szerint ideiglenesen felfüggesztették ezekkel a cégekkel az együttműködésüket, és addig nem is folytatták, amíg azok nem garantálták, hogy kiküszöbölik a problémát (magyarán nem alkalmaznak gyerekmunkásokat). Miután azonban ez megtörtént, újra dolgoztattak velük is.

A Shein fast fashion e-kereskedelmi cég standja a Kínai Nemzetközi Ellátási Lánc Expo (CISCE) kiállításon Pekingben 2023. december 1-jén.
photo_camera A Shein fast fashion e-kereskedelmi cég standja a Kínai Nemzetközi Ellátási Lánc Expo (CISCE) kiállításon Pekingben 2023. december 1-jén. Fotó: Jade Gao/AFP

A Shein most azt ígéri, a jövőben szigorítják az ezzel kapcsolatos cégpolitikájukat, és az új szabályok értelmében a gyerekmunkán kapott beszállítókkal azonnali hatállyal szerződést bontanak, nem dolgoztatnak velük.

A szigorítás bejelentése a BBC információi szerint épp akkor történik, amikor a Shein a tőzsde felé nyitna: 2024 elején a londoni tőzsdére nyújtottak be kérelmet, hogy részvényeiket piacra dobhassák.

A Shein, a Temu és az AliExpress az elmúlt napokban azzal került be a hírekbe, hogy kiderült: egyes, általuk értékesített „női kiegészítőkben” olyan mérgező anyagokat találtak, amelyek mennyisége néha több százszorosan meghaladta az elfogadható szintet.

Kiemelt videóink