Megnyitott a Primark, kígyók sorok kígyóznak, az olcsóságba belekábult néptömegek úgy várják, hogy beléphessenek a Szentélybe, mintha nem lenne holnap, és még ma áldozniuk kéne a fogyasztás oltárán. Minél többet, annál jobb.
Tegyük hozzá: jelen gazdasági helyzetben teljesen természetes, hogy az ember árérzékennyé válik. Nem mindegy, mennyiért jutunk hozzá a zokninkhoz, sikerül-e olcsóbb napszemüveget vennünk, találunk-e pólót annyiért, amennyibe még az Aldiban se kerül - és közben lépést tudunk tartani az aktuális és nagyon gyorsan változó trendekkel, és önkifejezünk. Más kérdés, hogy ehhez miért van szükségünk tárgyakra.
Ne legyenek kétségeink, amit ennyire olcsón meg lehet venni, annak a minősége sem jobb a Deákné vásznánál, az alulárazás könnyelművé teszi az embert, a szakértők, jogvédők és aktivisták pedig nem hiába kongatják évek, évtizedek óta a vészharangot:
az olcsó ruhának ára van.Csak egy zoknit akartál, de az egyszer használatos műanyag zacskóban végül egy sor olyan csetresz landolt, amire semmi szükséged? Igen, így van ez kitalálva. Az egyik oldalon túlárazott, a többség által hozzá sem férhető termékek, amik kizárólag a fogyasztók kis rétegét célozzák. A másikon túlfogyasztás, kizsákmányoló ruhaipar, kiszolgáltatott nők tízezrei, tengerpartokon hesszelő ruhakupacok és szemétégetés.
Fast fashion vs. high fashion. Középút van egyáltalán? Vendégünk Pintér Klaudia tartalomgyártó, fenntarthatódivat-tiktokker.
Bővebben:
Ízelítő Pintér Klaudia tartalmaiból:
Javaslataid, ötleteid, meglátásaid várjuk a tyukol@444.hu címre! Podcastunk kéthetente jelentkezik új adással, és meghallgatható a 444 Spotify- és Apple-csatornáján is. Korábbi adásaink itt találhatók.
Illusztráció: Kiss Bence/444
Ünnepi különszám, kínai bejglireceptmelléklettel! Korrupt sportvezetők karácsonya. Mága és a taó. A Brunello Cuccinelli szennyes titkai. Kézilabda az Antarktiszon. Életveszély a körúti biciklisávban. A magyar állam szétesése az Orczy park vécéjében.
Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!
Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.
Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.
A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.