Felrobbant és lángokban áll a terroristák által megtámadott tanker, óriási környezeti katasztrófa fenyeget

külföld
augusztus 24., 16:42

Komoly navigációs és környezeti veszélyt jelent a Vörös-tengeren szerdán megtámadott és irányíthatatlanná vált görög Sounion olajszállító hajó. Az Irakból Ciprusra 150 000 tonna kőolajat szállító tanker, ami ellen húti lázadók intéztek támadást, felrobbant és lángokban áll.

Az Euronews azt írja az Európai Uniós Aspides nevű haditengerészeti missziójának tájékoztatása alapján, hogy a robbanás még pénteken történt. A brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO) azt közölte szombaton, hogy három tüzet észleltek a hajón. Az UKMTO és az Aspides tájékoztatásai abban megegyeznek, hogy a Vörös-tengeren megtámadott hajó „láthatóan sodródik”.

A görög zászló alatt közlekedő tanker 25 tagú legénységét és a négyfős biztonsági személyzetet még csütörtökön kimenekítették, egy francia romboló Dzsibutiba szállította őket. A hajó így már több napra sodródott irányíthatatlanul, amikor felrobbant és lángolni kezdett.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a személyzet távozásakor lehorgonyzott tankeren a tüzet. Az X-en közzétett videón, amin állítólag a Siunion látható, robbanások látszódnak, mielőtt lángokba borulna a hajó.

link Forrás

A jemeni húti lázadók tavaly november óta több mint nyolcvan támadást követtek el a Vörös-tengerre tartó amerikai, brit és izraeli kereskedelmi hajók ellen. A lázadók egy hajót elfoglaltak, kettőt elsüllyesztettek, a támadásokban eddig négy tengerész vesztette életét.

A most irányíthatatlanul sodródó hajó a nemzetközi megfigyelők szerint hatalmas környezeti katasztrófát okozhat. Csak összehasonlításként: 1989-ben az Exxon Valdez tartályhajó balesetében – ami Amerika addigi legnagyobb olajszennyezését jelentette a Deepwater Horizon 2010-es katasztrófájáig – mindössze 37 ezer tonna olaj került a tengerbe.

Kiemelt videóink