Irányíthatatlanná vált egy megtámadott tartályhajó a Vörös-tengeren

háború
augusztus 21., 18:52

Elvesztette motorerejét és manőverezőképességét egy olajszállító hajó reggel a Vörös-tengeren, miután Jemen partjaitól nem messze lövések és dróntámadások érték. Az akciót egyelőre senki sem vállalta magára, de elkövetésével a jemeni hútikat gyanúsítják.

A görög hajózási minisztérium és a brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálatának (UKMTO) jelentése szerint a Delta Tanker üzemeltetésben görög zászló alatt, Irakból Ciprusra tartó Sounion nevű tartályhajót a jemeni Hodeida kikötőjétől mintegy 140 kilométerre nyugatra két kishajóról támadták. A két hullámban kialakult lövöldözés közben kisebb tűz keletkezett a hajón, ami a motor károsodásához és a hajó kormányozhatóságának a csökkenéséhez vezetett.

A Delta Tanker megerősítette, hogy az incidens miatt a hajó kisebb károsodást szenvedett, de a két orosz mellett fülöp-szigeteki tengerészekből álló, 25 tagú legénység nem sérült meg, és azon dolgozik, hogy tovább folytathassák útjukat. Egy tengerészeti forrás közben arról értesítette a Reuterst, hogy a hajó a nehézségei ellenére, külső beavatkozás nélkül is képes lehet még útjának folytatására.

Az UKMTO arra emlékeztetett, hogy egy héttel ezelőtt a Sounion tartózkodási helyétől nem messze, a jemeni Áden kikitőjétől pedig 100 km-es távolságra egy hete észlelték az előző ilyen támadást, ami az érintett hajón két robbanást okozott, de személyi sérülést nem okozott, és megtámadott hajó továbbhaladt a helyszínről.

A húti lázadók által szervezett túra során készült képen 2023. november 22-én a Galaxy Leader teherhajó, amit két nappal korábban foglaltak el a húti harcosok, a jemeni Hudajda tartománynál lévő vörös-tengeri kikötő felé közeledik.
photo_camera A húti lázadók által szervezett túra során készült képen 2023. november 22-én a Galaxy Leader teherhajó, amit két nappal korábban foglaltak el a húti harcosok, a jemeni Hudajda tartománynál lévő vörös-tengeri kikötő felé közeledik. Fotó: -/AFP

A hútik lázadása

A Vörös-tenger és a tőle délkeletre eső Ádeni-öböl térségében azóta csökken a hajózás biztonsága, hogy az Irán által támogatott jemeni hútik a gázai fegyveres konfliktusra reagálva, a palesztinok melletti kiállásként november óta több mint 80 támadást követtek el a Vörös-tengerre tartó amerikai, brit és izraeli kereskedelmi hajók ellen. Miután a hajók közül egyet el is foglaltak, a többi hajó nagy része azóta inkább kerülőúton közlekedik. A nemzetközi közösség hajói válaszlépésként amerikai vezetéssel őrjáratozni kezdtek az addig nem elég jól védett Ádeni-öböl északi részén, és többször is légicsapásokat mértek a hútik jemeni állásaira. (MTI)

Kiemelt videóink