Lázár János figyelmeztette a Fideszt, hogy ne becsüljék le Magyar Pétert, és hibának tartja, hogy titokban kampányoltak

POLITIKA
augusztus 24., 18:52

Lázár János építési és közlekedési miniszter a tihanyi Tranzit Fesztiválon értékelte azt az új helyzetet, amit Magyar Péter és a Tisza Párt megjelenése okozott a június 9-i választások után. Azt mondta, a 2026-os választások megnyerésének nagyon fontos feltétele, hogy megértsék a Magyar Péter-jelenséget. Szerinte nagyon nagyot tévednek, akik azt mondják, hogy ezzel nem kell foglalkozni, mert úgyis elmúlik.

„Az ellenfelet, a kihívót soha nem szabad alábecsülni, akármilyen is az. Aki három hónap alatt 30 százalékos politikai pártot tudott felépíteni, azt nem szabad alábecsülni. Azt egy olyan kihívónak kell tekinteni, akit meg kell érteni, fel kell dolgozni és meg kell érteni, hogy mi zajlik a politikában. Szerintem itt sebességváltásra van szükség.”

Azt mondta, lehetetlen, hogy a Fidesz helyett egy ellenzéki politikus uralja az utcát. „Vissza kell szerezni az utcát, vissza kell szerezni a köztereket, vissza kell szerezni a falvak nyilvánosságát, a városok nyilvánosságát és a főváros nyilvánosságát. Ki kell tudni állni, és ki kell merni állni.”

Lázár utólag hibának tartja, hogy az idei kampányban a Fidesz gyakran csak zártkörű rendezvények tartott, ahova csak regisztrációval lehetett bemenni.

Nem jöhetett akárki, a helyi polgármesterjelölt nem akarta, hogy kiálljunk egy utcasarokra, ahol jöhet bárki, és ha akar, pofán is verhet bennünket. Verbálisan legalábbis az első körben.

Szerinte úgy biztosan nem lehet nyerni, ha nem merik megkockáztatni a vitát.

Genny

Úgy tapasztalta, hogy a választók számára teljesen világos volt, hogy „Magyar Péter azért van, mert volt egy Novák-ügy, volt egy kegyelmi ügy. Ha nem lett volna az egész Novák-ügy, akkor a Fidesz nem 44,8 százalékot kap, hanem 3-4 százalékkal többet.

Lázár szerint ez az ügy máig nincs kellően feldolgozva, úgy érezte, hogy a közösségeikben van egy elbizonytalanodás. „Becsületbeli ügy. A becsületünkön egy folt esett, ami nincs elrendezve. És ezt szerintem nem szabad hagyni, mert

ez egy olyan seb, ami gennyed ott az ember lábán, és egyszer csak majd az egész lábat le kell vágni véletlenül, mert nem tudják megállítani a sebnek a terjedését és nem tudják meggyógyítani.”

A Fidesz generációváltási kísérletét egyébként is elhibázottnak tartja: „Az a problémánk van itt befelé, hogy próbáltunk itt egy generációváltást megszervezni, aztán az nem a legjobban sikerült, mint a Magyar Péter-Varga Judit-Novák Katalin és egyéb sokaság mutatja. Nem a legjobb projektünkként fut le, úgy tűnik”

Elmondta, hogy ha arra építik a politikájukat, hogy a család és a gyerek a legfontosabb, „akkor nem lehet közöttünk olyan, hogy valamelyikünk egy pedofíliához kapcsolódó ügyben kegyelmet ad. Az létezhetetlen. Ezzel kivégzi azt a politikát, azt a munkát, amit a demográfiai helyzet megfordítása és a családok megmentése érdekében elvégeztünk az elmúlt 10 évben. Ebből fakadt ez az egész jelenség. Ebből a megdöbbenésből jött ez a Magyar Péter-féle élmény, politikai showműsor.”

Szerinte hiba azt gondolni, hogy a Tisza Párt nem tud majd megerősödni és mindenhol 106 jelöltet állítani. Emlékeztetett arra, hogy 2006 őszén a Fidesz is úgy nyerte meg az önkormányzati választást „jelöltek, média, adatbázis nélkül”, hogy tavasszal még kikaptak. „Tehát nem elég a professzionális, hagyományos munkamódszer, sokkal több szív, szenvedély és lélek kell majd.”


Kiemelt videóink