Az orbáni propaganda újabb lejáratókampányt indított a 444 és nemzetközi partnerei ellen

Média
augusztus 26., 11:40

A magyar kormány médiagépezete – sajnos egyáltalán nem meglepő vagy szokatlan módon – lejárató kampányt indított a 444.hu és a Bellingcat holland oknyomozó újságíróműhely ellen. A támadás célpontja az Eastern Frontier Initiative (TEFI) nevű, regionális biztonsággal foglalkozó, az Európai Bizottság által társfinanszírozott projekt, amelyben a régió fontos független szerkesztőségei, a PressOne (Románia), a Gazeta Wyborcza (Lengyelország) és a SME (Szlovákia) működnek együtt.

A támadás orosz dezinformációs kampányok elemeit és technikáit alkalmazza. A konzorcium tagjait azzal vádolják, hogy „aktív információs hadviselést” folytatnak, amelyet külföldi hatalmak (nevezetesen az USA és az Egyesült Királyság) és hírszerző szolgálataik finanszíroznak és szerveznek. A vádak szerint a cél a magyar kormány intézkedéseibe vetett bizalom aláásása, a magyar kormány „békepolitikájának” lejáratása, a haderőfejlesztési program támadása.

Magyarországon az elmúlt években nem voltak ritkák a független újságírók ellen indított, központilag irányított kommunikációs támadások. A gyakorlatilag korlátlan hatáskörrel rendelkező, demokratikus felügyelet nélkül működő Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozása és tevékenysége azonban arra utal, hogy az ilyen lejárató kampányokban megfogalmazott hazugságok később a kritikus és független média elleni intézkedések alapjául szolgálhatnak, beleértve a további zaklatást, megfigyelést és akár nyomozást is.

A 444, a Bellingcat, a PressOne, a Gazeta Wyborcza és a SME visszautasítja a lejárató kampány állításait. Úgy vélik, hogy a kormány által szervezett támadás célpontja a demokratikus intézményrendszer egyik fontos, megmaradt eleme.

A megtámadott projekt az Európai Bizottság által támogatott The Eastern Frontier Initiative (TEFI) Közép- és Kelet-Európa független kiadóinak együttműködése, amelyben a résztvevők közösen foglalkoznak a közép-európai régió biztonságával. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon az ellenállóképesebb európai demokrácia fejlődéséhez.

A TEFI-t támadó eredeti cikket a Bennfentes.net közölte. Ezt az oldalt nem először használják a magyar kormány politikai és kommunikációs érdekeihez igazodó, anonim lejárató kampányok indítására. Itt jelent meg először például a budapesti Városháza épületének állítólagos eladási tervéről szóló információ („Városháza-ügy”), ez a titkosszolgálati típusú technikákkal (például provokátorok alkalmazásával) kreált álkorrupciós álbotrány (végül senki nem adott el semmit, tehát ügy sem volt), amelyre hetekig tartó kampányt épített föl a kormány teljes médiahálózata.

A Városház-ügyben is látott minta a mostani esetben is ismétlődik: az eredeti cikk hamis állításait több mint tizenöt helyen közölték újra, jellemzően a közszolgálati média és Mediaworks különböző orgánumain.

A lejárató cikkekben a Bellingcat, neves hollandiai székhelyű oknyomozó csoportot többször megvádolták azzal, hogy szoros kapcsolatban áll az amerikai és brit titkosszolgálatokkal. A Bellingcat nyílt forráskódú oknyomozói módszereit oktatja a konzorcium tagjainak. Azt a technikát, amellyel a csoport nemzetközi elismerést szerzett, díjazott projektjeiben, a Szkripal-merénylet vagy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető ellen elkövetett gyilkossági kísérlet körülményeinek kiderítésekor is alkalmazott. A nyilvánosan elérhető forrásokból származó információk összegyűjtésének, elemzésének és terjesztésének gyakorlata a kortárs újságírás gyorsan fejlődő és bevált eszköztára és megközelítése.

A támadások a Bellingcat egyes munkatársait és szakértőit is célba veszik.

A konzorcium többi tagját – a 444 (HU), a PressOne (RO), a Gazeta Wyborcza (PL) és a SME (SK), amelyek mind vezető független médiaorgánumok a saját országukban – a „Soros-hálózat” tagjaként emlegetik. Több szerzőt név szerint is azzal vádolnak, hogy külföldi hatalmak (feltehetően ellenséges) érdekeit szolgálják.

A fő vád szerint a TEFI projekt példa arra, hogy a „globális hatalmak” (a „Soros-összeesküvés”, illetve az USA) nem csupán a média finanszírozásához járulnak hozzá a helyi közönség „befolyásolása és manipulálása” érdekében, hanem hírszerző szolgálatokat is bevetnek.

Magyar kormánypolitikusok nyilatkozataiból és az utóbbi hetek történéseiből elég világos a szándék, hogy a kormány a fenti lejáratókampány hamis állításait igazolásként használva újabb korlátozó intézkedésekkel próbálja akadályozni vagy teljesen ellehetetleníteni az utolsó megmaradt független médiaműhelyek működését.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal arra kapott politikai megbízást, és várhatóan meg is találja a módját, hogy a „nemzeti szuverenitás megsértése” alapján lépjen fel a szabadság és a demokrácia kevés megmaradt védelmezője ellen. Ezen felül újabb korlátozó jogszabály készül az Igazságügyi Minisztériumban, amelynek célja a „háborús propaganda” szankcionálása és „külföldi finanszírozásának akadályozása”.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal a közelmúltban teljes körű „vizsgálatot” indított az Atlatszo.hu kritikus, független oknyomozó orgánum és a Transparency International Magyarország ellen. A hivatal vezetőjének közelmúltbeli nyilatkozatai alapján a 444.hu és konzorciumi partnerei által közzétett kritikus tudósítások ellen is vizsgálat indulhat.

Partnerek

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült. A TEFI közép- és kelet-európai független kiadók együttműködése, amelynek keretében a közép-európai régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon egy ellenállóbb európai demokráciához.

bellingcat logo sme logo wyborcza logo pressone logo

A Magyar Jeti Zrt. partnerei a projektben: Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A partnerség közös, angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://easternfrontier.eu/

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

Kiemelt videóink