Magyar férfi akart katonai rádiókat csempészni Oroszországba Amerikából, de elfogták

külföld
augusztus 27., 11:06

Hétfőn letartóztattak egy Horváth Bence nevű 46 éves férfit San Franciscóban, a vádak alapján azért, mert „másokkal együtt összeesküdött amerikai eredetű rádiókommunikációs technológia illegális, engedély nélküli exportálására orosz kormányzati végfelhasználók számára”. Hogy valami fontos dolgot csempészhetett, jól mutatja, hogy öt különböző hatóság tisztjei jelentették be a letartóztatást: Matthew M. Graves amerikai ügyész, Matthew Olsen nemzetbiztonsági ügyekért felelős helyettes főügyész, Eric DeLaune, a Belbiztonsági Nyomozások (HSI) New Orleans-i Területi Irodájának különleges ügynöke, Darrin K. Jones, a Védelmi Bűnügyi Nyomozó Szolgálat (DCIS) Délkeleti Területi Irodájának különleges ügynöke, valamint Trey McClish, a Kereskedelmi Minisztérium Exportellenőrzési Hivatalának (DOC) Dallas-i Területi Irodájának különleges ügynöke.

Az ügyészségi közlemény szerint Horváthot 2024. augusztus 23-án tartóztatták le, amikor megérkezett a San Franciscó-i Nemzetközi Repülőtérre. A hatóságok szerint Horváth másokkal együtt egy multinacionális beszerzési hálózatot irányított, amely közvetlenül szerződött különböző orosz kormányzati szervekkel, és olyan nagyszabású projekteken dolgozott, mint például működő rádiókommunikációs rendszerek kiépítése Oroszország Kurszki régiójában, az orosz-ukrán határ mentén. Azt mondják, Horváth maga intézte az amerikai eredetű rádiókommunikációs technológia vásárlását és csempészését orosz kormányzati végfelhasználóknak egy Spanyolországban, Szerbiában, Magyarországon, Lettországban található leányvállalati hálózaton keresztül.

„A vádak szerint a vádlott katonai minőségű rádiókat próbált vásárolni orosz szervezetek számára, egy multinacionális beszerzési láncot felhasználva a bűnüldöző szervek kijátszására,” mondta Olsen helyettes főügyész. „Az Igazságügyi Minisztérium továbbra is elkötelezett amellett, hogy felszámolja és felelősségre vonja azokat a bűnszövetkezeteket, amelyek tovább táplálják az orosz agressziót külföldön és veszélyeztetik kollektív biztonságunkat.”

photo_camera Orosz katona rádióval a kezében Fotó: DELIL SOULEIMAN/AFP

A gyanú szerint Horváth és hálózatának más tagjai 2023 januárja körül kezdeményeztek tárgyalásokat egy kis amerikai rádióelosztó céggel amerikai gyártású katonai minőségű rádiók és kapcsolódó kiegészítők beszerzéséről és Oroszországba exportálásáról. A következő hónapokban Horváth megszerezte ezeket a tételeket, 200 darab katonai minőségű rádiót vásárolt, amelyeket egy lettországi szállítmányozón keresztül tervezett Oroszországba átszállítani. De nem járt sikerrel, mivel az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala lefoglalta a szállítmányt, megakadályozva, hogy a rádiók tiltott orosz végfelhasználók kezébe kerüljenek.

Kiemelt videóink