Elvitték háborúzni az orosz gyilkost, hazaengedték, megölt egy nyugdíjast, elítélték 23 évre, ismét elvitték háborúzni

külföld
augusztus 27., 08:32

Megölt egy nyugdíjast a falujában a korábban a Wagner Csoport kötelékében harcoló volt orosz elítélt, ezért 23 év börtönt kapott, de azóta ismét kiengedték, hogy harcolhasson a háborúban, írja a Meduza.

photo_camera A kép illusztráció Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Ivan Rosszomahint először 2020-ban ítélték el, gyilkosságért 14 évet kapott, de kiengedték, amikor csatlakozott a Wagner Csoporthoz az ukrajnai orosz invázió kezdete után. A volt fogoly életben maradt, majd 2023 márciusában visszatért szülőfalujába. Pár napra rá a helyi lakosok arra panaszkodtak, hogy Rosszomahin vasvillával és fejszével járkál a faluban, és fenyegeti a szomszédokat.

Egy héttel ezután a férfi megerőszakolt és megölt egy 85 éves nyugdíjas nőt. Nemi erőszak és különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 23 év börtönre ítélték, csakhogy a férfi szerződést kötött az orosz védelmi minisztériummal, így ismét elvitték háborúzni Ukrajnába.

„Az elítélt hat hónapot sem töltött a börtöntelepen, máris újra a háborús övezetbe került” – mondták a lapnak emberi jogi aktivisták.

Kezdetben a Wagner korábbi vezetője, Jevgenyij Prigozsin végezte a toborzást az orosz börtönökben, azt ajánlották az elítélteknek, hogy hat hónap szolgálatért eltörlik a büntetésüket. Mára az orosz védelmi minisztérium vette át ezt a feladatot.

Kiemelt videóink