Második napja bombázzák nagyon intenzíven Ukrajnát az oroszok

külföld
augusztus 27., 06:39

Egy nappal a háború egyik legnagyobb légitámadása után újra tömeges csapások érik Ukrajnát.

Kedden kora reggel légiriadót rendeltek el, mivel az ukrán megfigyelők hiperszonikus rakétákat indító orosz repülőgépeket észleltek, és tömeges dróntámadásokról is beszámoltak.

Az ukrán légvédelmi erők szerint az egész országot ballisztikus rakéta támadás fenyegeti.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint nagy hatótávolságú légi és tengeri precíziós fegyvereket vetettek be erőművek és a kapcsolódó infrastruktúra ellen Ukrajna-szerte, többek között Kijevben, Lembergben, valamint Harkiv és Odessza térségében.

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka legalább hat ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek, amikor a fél országot drónokkal és rakétákkal támadták az oroszok. Több városban áramkimaradás volt és a vízellátás is akadozott.

Joe Biden amerikai elnök „felháborítónak” nevezte a támadásokat, és közölte, hogy Washington továbbra is támogatja Ukrajna energiahálózatát.

David Lammy brit külügyminiszter elítélte „Oroszország gyáva rakéta- és dróntámadásait a polgári infrastruktúra ellen”.

Az újabb támadássorozatnak a jelenlegi információk szerint három halálos áldozata van, és többen eltűntek.

Az intenzív támadássorozattal valószínűleg Putyin vissza akarja szerezni a háború feletti ellenőrzését, miután Ukrajna területeket szerzett az oroszországi Kurszk régióban. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök felszólította a nyugati szövetségeseket – köztük az Egyesült Királyságot, Amerikát és Franciaországot -, hogy változtassanak a szabályokon, és adjanak engedélyt arra, hogy Ukrajna a fegyverekkel mélyebb csapásokat mérhessen Oroszországon belül. Most néhány fegyvert használhatnak, de nagy hatótávolságúakat nem.

(BBC)

Címlapi kép: Maxym Marusenko/NurPhoto via AFP

Kiemelt videóink