Profilváltásra és váratlan karbantartásra hivatkozva utasították el az állami múzeumok az idei World Press Photo kiállítást

KULTÚRA
augusztus 27., 17:43

Nagyon nehezen találtak idén helyszínt a World Press Photo kiállítás szervezői. Miután tavaly pár, melegeket ábrázoló kép miatt kirúgták L. Simon Lászlót, a Nemzeti Múzeum főigazgatóját, az állami múzeumok átlátszó indokokkal zárkóztak el az idei kiállítástól - írta meg a hvg.hu.

Révész Tamás főszervező azt mondta, hogy már tavasszal tudták, a Nemzeti Múzeum helyett új helyszínt kell találniuk. A Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központot vezető Demeter Szilárd ugyanis azt írta, hogy a Nemzeti Múzeum „profilváltás” miatt idén nem tudja vállalni a kiállítást.

A szervezők ezután a kiállításnak korábban éveken át helyszínt biztosító Néprajzi Múzeumot keresték meg. Az intézmény először nyitottnak is mutatkozott, később azonban „váratlan karbantartási és belsőépítészeti munkálatokra” hivatkozva nemet mondott.

Révész tárgyalt egy újabb múzeummal is, ami egy héttel a pozitív első reakció után szintén visszakozott. Két magángaléria vállalta volna a kiállítást, azonban túl kicsik voltak, így objektív okokból nem jöhettek szóba.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Végül a Fővárosi Önkormányzat segített a szervezőknek. Az idei helyszín az állatkerthez tartozó, mai napig befejezetlen, jelenleg bivalyoknak, tevéknek, sörényes juhoknak és szürkemarháknak kifutót biztosító Biódom lesz, ahol szeptember 20-ától tekinthetik meg az érdeklődők a világ legjobb sajtófotóit.

A tavalyi kiállítás körüli balhé akkor kezdődött, amikor a mi hazánkos Dúró Dóra jelezte a múzeumot fenntartó minisztériumnak, hogy a képek között vannak olyanok, amik melegeket ábrázolnak, ez pedig szembemegy a homofób módosítókkal teleírt pedofiltörvénnyel. Csák János miniszter először korhatárossá akarta tenni a tárlatot, de mivel L. Simonék nem tudták ellenőrizni a belépők iratait, a főigazgatót kirúgták.

Kiemelt videóink