A Biodómban lesz idén a World Press Photo kiállítás

belföld
augusztus 27., 09:51

„Budapesten a művészet szabad, Budapest a létező valóságot senki elől eltiltani nem akarja, ezért, ha már az állami intézmények sora nem vállalta, a Fővárosi Önkormányzat ad otthont az idei World Press Photo kiállításnak” – írta keddi Facebook-posztjában Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

A tavalyi kiállítás körüli balhé addig fajult, hogy kirúgták L. Simon Lászlót, a Nemzeti Múzeum főigazgatóját. Az egész ott kezdődött, hogy a mi hazánkos Dúró Dóra jelezte a múzeumot fenntartó minisztériumnak, hogy a World Press Photo kiállítás képei között vannak olyanok, amik melegeket ábrázolnak, ez pedig szembemegy a homofób módosítókkal teleírt pedofiltörvénnyel.

A kiállítást egyébként Orbán Viktor politikai igazgatója nyitotta meg. Csák János miniszter először korhatárossá akarta tenni a tárlatot, de mivel L. Simonék nem tudták ellenőrizni a belépők iratait, az igazgató repült. Aztán a miniszter a parlamentben alkalmatlannak nevezte L. Simont.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A főpolgármester szerint idén sok intézmény nem merte befogadni a kiállítást, ezért a szervezők megkeresték fővárost, ők pedig örömmel vállalták, hogy helyszínt adnak a World Press Photonak. „A kiállításnak, ami nem másról, csakis a valóságról szól, a világ legkitűnőbb sajtófotósai művészi igénnyel hol a szenvedést, hol a szabadságot, hol a szerelmet, hol a gyászt ábrázolják, összetetten, sokszínűen, amilyen a bennünket körülvevő valóság, úgy. Ezt nem elfedni kell, hanem szembesülni vele, mi ebben hiszünk”. Karácsony zárásként azt írta, a kiállítás szeptember 20-a és október 27-e között a Biodómban lesz, mert „az az épület is Budapest mai összetett valóságáról mesél a maga módján”.

Kiemelt videóink