David Pressman: Orbán békemissziója csak egy performansz volt

POLITIKA
augusztus 28., 14:01

David Pressman amerikai nagykövet Esztergomban ukrán menekülteket látogatott meg. Miután megtekintette az épületet, ahol átmenetileg élnek, beszélgetett pár kárpátaljai menekülttel, majd a sajtó kérdéseire is válaszolt.

David Pressman
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A 444 megkérdezte a nagykövettől, mit gondol Orbán Viktor visszatérő állításáról, miszerint az Egyesült Államok már holnap békét teremthetne Ukrajnában, ha akarna.

Pressman azt mondta, lehetne holnap béke, ha Vlagyimir Putyin leállítaná a háborúját. Mert ez az orosz elnök háborúja. Pressman szerint fontos, hogy minden szövetségesük tisztában legyen azzal, hogy akár ma is véget érhet az ukrajnai háború. Ezt a döntést azonban csak Putyin hozhatja meg. Pressman reméli, hogy meg is fogja hozni.

David Pressman
photo_camera David Pressman Fotó: Németh Dániel/444

Pressman Orbán békemissziójáról is beszélt. Azt mondta, szerinte a miniszterelnök moszkvai útja csak egy performansz volt. Nem biztos benne, hogy bárki is követi Orbán békemisszióját.

Pressman szerint ameddig Orbánnak vagy más politikusnak világos, hogy ki viseli a felelősséget az ukrajnai háborúért, és hogy Putyin döntése esetén az akár holnap is véget érhetne, addig Orbán nem a béke hírnöke, hanem a békítés hírnöke.

Pressman a békítésre az appeasement kifejezést használta, amivel az angol nyelvben az agresszív hatalmakkal szemben konfliktuskerülő diplomáciát írják le. Leggyakrabban a második világháború előtt a nácikkal egyezkedő brit kormányokra szokták használni ezt a kifejezést.

David Pressman
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Pressmantól megkérdezték azt is, hogy veszélyeztetheti-e a NATO érdekeit a magyar-orosz kapcsolat. Konkrét választ nem adott, viszont azt mondta, hogy Magyarország az Egyesült Államok szövetségese és a NATO tagja. Ezért fontos, hogy a két ország ugyanazt gondolja azokban a súlyos kérdésekben, amikkel szövetségként szembe kell nézniük. Ilyen Putyin ukrajnai inváziója is.

Pressman elmondta, hogy az amerikai kormánynak fontos a kiszámíthatóság és az átláthatóság. Ezeken az értékeken akarnak együtt dolgozni a magyar kormánnyal.

Kiemelt videóink