Már a legénység két tagja ellen is nyomoznak az elsüllyedt brit luxusjacht miatt

baleset
augusztus 28., 20:52

A legénység két tagja ellen is nyomozás indul a múlt héten elsüllyedt Bayesian-szuperjacht ügyében, írják az olasz hírügynökségek. A Palermóhoz közeli Porticello kikötőjétől hétszáz méterre horgonyzó hajó augusztus 19-én hajnalban süllyedt el egy heves viharban, hét utasa meghalt.

Többszörös emberölés és gondatlanságból előidézett hajótörés címén az olasz ügyészség már korábban nyomozást rendelt el a hajó kapitánya, az ötvenegy éves új-zélandi James Cutfield ellen. Ő keddi kihallgatásán nem volt hajlandó válaszolni az ügyészség kérdéseire.

Értesülések szerint hasonlókkal vádolhatják Tim Parker Eaton hajómérnököt, aki a jacht biztonsági berendezéseiért volt felelős, és Matthew Griffith tengerészt, aki őrszolgálatot teljesített a katasztrófa éjszakáján.

photo_camera Forrás: Yachtharbour
Az egyik holttest kiemelése augusztus 22-én Porticello kikötőjében.
photo_camera Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

A brit lobogó alatt közlekedő ötvenhat méteres jacht fedélzetén huszonkét ember utazott. Többségüket sikerült kimenteni, de hét ember meghalt, köztük tizennyolc éves lányával együtt Mike Lynch nagyvállalkozó is - ő épp azt ünnepelte, hogy egy San Francisco-i esküdtszék felmentette többrendbeli csalás és más bűncselekmények vádja alól.

A szuperjachtot úgynevezett vízitornádó, vagyis egy gyorsan forgó, levegő- és vízrészecskékből álló időjárási jelenség kapta el és fordíthatta az oldalára, de nem zárják ki azt sem, hogy egy óriási hullám csapott be a fedélzetre. A hajó hatvan másodperc alatt süllyedt el - ez egy ipari kamerák által felvett, azóta az egész internetet bejárt videón is látható.

A Bayesian tragédiájáról, az elhunytakról és túlélőkről itt, a hajó utolsó tizenhat percéről itt írtunk. (BBC)

Kiemelt videóink