Pavel Durov nem hagyhatja el Franciaországot

külföld
augusztus 29., 06:39

Bírósági felügyelet alá helyezték Pavel Durov Telegram-alapítót Franciaországban, nem hagyhatja el az ország területét, írja a BBC francia ügyészekre hivatkozva. Az orosz–francia állampolgárságú Durovnak, akit szerda este elvileg szabadon engedtek, hetente kétszer meg kell jelennie egy francia rendőrőrsön.

photo_camera Fotó: STEVE JENNINGS/AFP

Durovot azzal vádolják, hogy a titkosított üzenetküldő alkalmazásával bűncselekmények elkövetését tette lehetővé. A férfi ellen a párizsi ügyészség indított vizsgálatot

  • szervezett bűnözői csoportok által folytatott tiltott tranzakciókat lehetővé tévő online platform működtetése,
  • a hatóságokkal való együttműködés megtagadása,
  • gyermekekről készült szexuális tartalmú képek szervezett terjesztésében való bűnrészesség miatt.

Franciaországban a nyomozás alá helyezés nem jelent egyértelműen bűnösséget, és nem is feltétlenül vezet bírósági eljáráshoz. Jelzi ugyanakkor, hogy a bírák szerint az ügy eléggé megalapozott a nyomozás folytatásához.

Durov egyelőre nem nyilatkozott a fejleményekről. Ügyvédje szerint a Telegram minden tekintetben megfelel az európai digitális szabályozásnak, a moderálás pedig ugyanolyan normák alapján működik, mint más közösségi médiumok esetében.

Szombat este derült ki, hogy a francia és orosz állampolgársággal is rendelkező Durovot őrizetbe vették a párizsi Le Bourget repülőtéren, ahová magángéppel érkezett Azerbajdzsánból. Az üzletember körözési listán szerepelt Franciaországban, többek között azért, mert a Telegram nem akart együttműködni az ország hatóságaival.

A platform főképp a volt Szovjet Unió területén volt használatos, így Durov letartóztatására a moszkvai vezetés a maga sajátos módján pániküzemmódba kapcsolt és teljes gőzzel indította el „#FreeDurov” kampányát, amelyben a Telegram-vezért lényegében a szólásszabadság megtestesüléseként jelenítik meg, aki a Nyugat szólásszabadság elleni elnyomásának áldozata.

A BBC szerint a Telegram többször is megtagadta az együttműködést a gyermekekkel szembeni online visszaélések után nyomozó nemzetközi programokkal.

Durov 2014-ben hagyta el Oroszországot, miután az orosz kormánnyal sem volt hajlandó együttműködni ellenzéki Telegram-csatornák letiltásában.

Cikkünket korában tévedésből Durov ügyvédjével illusztráltuk.

Kiemelt videóink