Elefántokat, vízilovakat, zebrákat ölnek le Namíbiában az éhínség miatt

külföld
augusztus 30., 09:51

83 vadon élő elefántot és 300 zebrát készülnek levágni Namíbiában az éhínség miatt, és hasonló sors vár harminc vízilóra, ötven impalára, hatvan bivalyra is. Az ok a katasztrofális aszály miatti élelemhiány, ami már a lakosság felét fenyegeti.

Az elmúlt évszázadban nem volt olyan súlyos szárazság Délnyugat-Afrikában, mint idén, a tágabb régióban az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramja szerint ez több mint 30 millió ember érint. Az ENSZ azt mondja, Namíbia élelmiszerforrásainak már a 84 százaléka kimerült.

Namíbiában és a négy szomszédos országgal közös hatalmas Kavango-Zambézi természetvédelmi területen él a világ legnagyobb afrikai elefántállománya. A populáció veszélyeztetett, bár az utóbbi években viszonylag stabil, nagyjából 227 000 elefánttal. A mostani aszály azonban őket is veszélyezteti, és mivel a szárazság széles területet érint, nem nagyon tudnak hova vándorolni, hiszen máshol is akut élelemhiány van.

photo_camera Fotó: SERGIO PITAMITZ/robertharding via AFP

Az ellenőrzött mértékű elefántvadászat és vadhús-fogyasztás egyébként Namíbiában sem tilos, a hatóságok azt hangsúlyozzák, hogy a gyenge példányok kilövése az állománynak sem rossz, továbbá ezzel csökkentik az emberekkel való veszélyes találkozások esélyét is, ami a szárazság idején nagyobb lenne. Az elefántvadászat „megfelel alkotmányos felhatalmazásunknak, mely szerint természeti erőforrásainkat namíbiai állampolgárok javára használjuk fel” - közölte a namíbiai környezetvédelmi minisztérium.

(New York Times)

Kiemelt videóink