Orbán Balázs „paprikás hangulatban” érkezett Prágába, hála Ursula von der Leyen „blődségeinek”

POLITIKA
augusztus 30., 17:24

„Ilyen blődségeket hallva kellően paprikás hangulatban érkeztünk Prágába a Globsec konferenciára” - reagált Orbán Balázs Ursula von der Leyen pénteki beszédére, amiben az 1956-os magyar forradalommal példálozott, amikor arról beszélt, hogy nem lehet a megszállottat hibáztatni egy háborúban.

Az Európai Bizottság elnöke a prágai GLOBSEC biztonságpolitikai konferencián ugyan nem mondta ki Orbán Viktor nevét, de a sorok között élesen üzent a magyar miniszterelnöknek. Azt mondta, vannak politikusok az EU-ban, akik az ukrajnai háborúért nem a megszállót, hanem a megszállottat hibáztatják.

Ursula von der Leyen
photo_camera Ursula von der Leyen Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Már ekkor nyilvánvaló volt, hogy von der Leyen Orbánra utalhat, de következő mondatával még egyértelműbbé tette a helyzetet:

„Ezért azt akarom kérdezni tőlük: hibáztatták valaha a magyarokat a szovjetek 1956-os inváziójáért? Hibáztatták valaha a cseheket a szovjet elnyomásért 1968-ban?”.

Orbán Balázs szerint senki sem okolja az ukránokat az orosz megszállás miatt, viszont „minden józan gondolkodású ember okolja a nyugati háborúpárti elitet az elhibázott, felelőtlen, veszélyes és Európát hanyatlásba taszító politikáért”.

Orbán Balázs
photo_camera Orbán Balázs Fotó: Németh Dániel/444

Orbán azt írta, ők csak azért mentek Prágába, hogy a békéről beszéljenek, illetve arról, hogyan lesz béke Európában, ha Donald Trump megnyeri az amerikai elnökválasztást. Viszont ehhez ki kell várniuk, amíg „Európa háborúpárti elitje nem leszáll, hanem leesik a magas lóról”.

Kiemelt videóink