Örökre megváltozik az Eiffel-torony látványa: a város a játékok után is fenn hagyja az olimpiai ötkarikát

külföld
szeptember 01., 11:18

Párizs a paralimipiai játékok után is fenn hagyja az Eiffel-tornyon az óriási színes ötkarikát, amivel eredetileg az olimpiára díszitették fel Párizs jelképét. Az olimpiai ötkarikák így az Eiffel-torony állandó tartozékai lesznek - jelentette ki Anne Hidalgo, Párizs polgármestere.

A kontinenseket jelképező kék, piros, sárga, fekete és zöld olimpiai gyűrűt az Eiffel-torony első és második szintje között, több mint 60 méter magasan helyezték el a nyáron. A jelenleg fenn lévő acélgyűrűket ugyanakkor könnyebbekre cserélik, mert a mostani, 35 méter széles és 13 méter magas gyűrűk túl nehezek ahhoz, hogy biztosan kibírják a nagy szélviharokat.

photo_camera Fotó: Adnan Farzat / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az Eiffel-tornyot az 1889-es világkiállításra építették, és a kezdeti ellenszenv után gyorsan Párizs jelképévé vált. Anne Hidalgo, a szocialista polgármester, aki tíz éve vezeti a francia fővárost, a döntéséről már értesítette Emmanuel Macron francia elnököt és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot is.

Hidalgo szerint szép gondolat a francia jelképet egy globális ikonnal kombinálni. A városnak ugyanakkor ki kell dolgoznia egy olyan rendszert, amellyel elfedheti a gyűrűket olyankor, amikor az Eiffel-torony különleges kivilágítást kap - mondta. Az orosz invázió napján, 2022. február 23-án például kék-sárga ukrán nemzeti színekkel világították ki a tornyot.

Kiemelt videóink