Becsöngettek: orosz rakéták lőtték Kijevet és más ukrán területeket a tanév első napján

háború
szeptember 02., 18:13
  • Hétfőre virradóra átfogó légitámadást indított drónokkal, ballisztikus rakétákkal és manőverező robotrepülőgépekkel az orosz hadsereg Kijev és más ukrán területek ellen, a tanév első napján.
  • Az ukrán fővárosban legalább két ember megsebesült, károk keletkeztek az infrastruktúrában és épületekben – közölték ukrán önkormányzati és katonai szervek.

Az ukrán légierő jelentése szerint a két órán át érvényben lévő légiriadó alatt a légvédelem 9 ballisztikus rakétát, 13 manőverező robotrepülőgépet és 20 drónt semmisített meg a Kijev, Harkiv, Dnyipro, Poltava, Mikolajiv és Zaporizzsja térsége ellen indított 35 rakétából és 23 drónból.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester közölte, hogy a főváros elleni légicsapásokban és a megsemmisített rakéták lehulló maradványainak becsapódásában megrongálódott egy vízmű kazánháza és egy óvóhelyként is működő metróállomás bejárata Szvjatosinszkij kerületben, ahol legalább ketten megsebesültek, de a mentőket más városrészekben is riasztották. A belvárosi Sevcsenkivszkij kerületben autók gyulladtak ki, és megrongálódott egy épület.

Ukrán médiajelentések szerint Harkivot szintén újabb orosz légicsapás érte hajnalban. Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója közölte, hogy a támadásban egy lakóház és több épület megrongálódott. Az Ukrajna második legnagyobb városa ellen pénteken indított légitámadásban heten meghaltak és százan megsebesültek, mert egy irányított légibomba miatt részben leomlott egy 12 emeletes lakóépület.

Egy biciklis férfi menekül az orosz rakétatámadás után harkivban 2024. szeptember 24-én.
photo_camera Egy biciklis férfi menekül az orosz rakétatámadás után harkivban 2024. szeptember 24-én. Fotó: George Iivanchenko/Anadolu via AFP

A Szumi elleni légicsapásokban megrongálódott hat többlakásos lakóépület és egy gyerekpszichológiai és szociális rehabilitációs központ több helyisége, a támadásban 18-an megsebesültek, köztük hat gyerek.

A NATO-tag Lengyelország riadókészültségbe helyezte légierejének és szövetségeseinek az országban állomásozó vadászrepülőgépeit, hogy légterét biztonságban tartsa a támadások alatt.

A légitámadások pontosan egy héttel azután történtek, hogy Oroszország több hullámban legalább 200 rakétát és drónt indított, amik az energetikai létesítményeket vették célba több ukrán régióban. (MTI)

Kiemelt videóink