Putyin megérkezett Mongóliába, ami az ICC tagországa, így ott elvileg le kéne tartóztatni az orosz elnököt

külföld
szeptember 02., 21:56

Vlagyimir Putyin megérkezett Mongóliába érkezett, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tagországába, ahol elfogatóparancs van érvényben ellene.

Az orosz elnök a hivatalos látogatáson kedden találkozik Uhnágín Hürelszüh mongol elnökkel. Ez Putyin első látogatása az ICC egyik tagországában azóta, mióta az közel 18 hónapja elfogatóparancsot adott ki ellene ukrajnai háborús bűncselekmények vádjával.

Ukrajna felszólította Mongóliát, hogy tartóztassa le Putyint, és adja át a hágai bíróságnak. Putyin szóvivője a múlt héten azt mondta, a Kreml nem aggódik a látogatás miatt.

Vlagyimir Putyin megérkezik Mongóliába
photo_camera Vlagyimir Putyin megérkezik Mongóliába Fotó: Natalia Gubernatorova//AFP

Az ICC azzal vádolta Putyint, hogy felelős a gyermekek elrablásáért Ukrajnából, ahol 2 és fél éve dúlnak a harcok.

Az ICC tagjai kötelesek őrizetbe venni a gyanúsítottakat, ha elfogatóparancsot adtak ki ellenük, de az ICC-nek nincs végrehajtási mechanizmusa.

Mongólia, az Oroszország és Kína között fekvő, ritkán lakott ország, nagymértékben függ az előbbitől üzemanyag és villamos energia, az utóbbitól pedig a bányaiparba történő befektetések miatt.

Putyin és a mongol elnök kedden részt vesznek egy ünnepségen, ami a szovjet és mongol csapatok 1939-es győzelmét ünnepli az északkelet-kínai Mandzsúriát ellenőrzésük alá vonó japán hadsereg felett. Több ezer katona halt meg a hónapokig tartó harcokban, amik a Mandzsúria és Mongólia közötti határvonal felosztása miatt folytak.

Bár Putyin az ukrajnai invázió miatt nemzetközileg elszigetelt, a múlt hónapban Észak-Koreába és Vietnamba látogatott, és az elmúlt évben kétszer járt Kínában is. De tavaly csak videókapcsolattal csatlakozott egy johannesburgi találkozóhoz, miután a dél-afrikai kormány lobbizott az ellen, hogy megjelenjen a BRICS-csúcson, ugyanis Dél-Afrika is az ICC tagja. (AP)

Kiemelt videóink