Több tízezren tüntettek Izraelben a túszok halála miatt

külföld
szeptember 02., 07:41

Több tízezren tüntettek Izrael-szerte vasárnap, azzal vádolva a kormányt, hogy nem tesznek meg mindent a túszok szabadon bocsátása érdekében.

Azért lett megint feszült a helyzet, mert szombaton az izraeli hadsereg (IDF) újabb hat túsz holttestét találta meg, akik az azt megelőző 48-72 órában vesztették életüket.

A tüntetők személyesen Benjamin Netanjahut is vádolták a történtekért.

Noha a tüntetések nagyrészt békések voltak, Tel-Avivban komolyabb összecsapásról számoltak be. A rendőrség 29 embert tartóztatott le vandalizmus, rendbontás és a rendőrök megtámadása miatt. A tüntetők áttörték a rendőrsorfalat, lezárták az egyik fő autópályát, ahol tüzet is gyújtottak. Az összecsapások során egy rendőrnő elvesztette az eszméletét.

photo_camera Fotó: JACK GUEZ/AFP

Hétfőre a legnagyobb szakszervezet, a Histadrut általános sztrájkot hirdetett meg tűzszünetet és a túszok szabadon bocsátását követelve. Azt akarják elérni, hogy a kormány visszakozzon legutóbbi döntéséből, amely szerint fenntartják a katonai jelenlétet a Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő, úgynevezett Philadelphi tengelynél. Ez most a tárgyalások egyik fő vitapontja.

Az izraeli kormány dühösen reagált a szakszervezet akciójára, a szélsőjobboldali Bezalel Smotrich pénzügyminiszter azzal vádolta meg őket, hogy a Hamász kezére játszanak.

(BBC, CNN)

Címlapi kép: Jack Guez/AFP

Kiemelt videóink