Hajtóműhiba miatt vissza kellett fordulnia egy Airbus A350-esnek, az érintett légitársaság az összes ilyen gépét átvizsgálja

külföld
szeptember 03., 09:18

A hongkongi Cathay Pacific légitársaság átvizsgálja minden Airbus A350-es típusú repülőgépe hajtóművét, miután hétfőn a Zürichbe tartó járaton meghibásodott egy hajtóműalkatrész. A 48 repülőgépből álló flotta az ellenőrzés miatt napokig nem lesz szolgálatban. A légitársaság kedd estig már 24 járatot törölt.

Hétfőn a Hong Kongból Zürichbe tartó járatnak 75 perccel a felszállás után vissza kellett fordulnia a hibás alkatrész miatt.

A légitársaság közölte, hogy a teljes A350-es flotta földre parancsolása csak megelőző intézkedés. A meghibásodott alkatrészről nem hoztak nyilvánosságra részleteket, csak annyit, hogy az számos másik hajtóműben is cserére szorul. A hajtóműveket gyártó Rolls Royce részvényei 6,47 százalékkal csökkentek a hír miatt.

Az elmúlt hónapokban a Boeing gépek sorozatos meghibásodása irányította rá a figyelmet a légiközlekedési biztonsági aggályokra, ennek fényében különösen érdekes, hogy most már a rivális Airbust is érintette egy ilyen ügy. Az A350-es gépek 2015 óta vannak forgalomban, a Cathay Pacific az egyik legtöbb ilyen típusú gépet üzemeltető légitársaság. (MTI, Reuters)

Szerző: Szántó Dániel