Maruzsa: Az intézmény vállal felelősséget az átvett mobilért

belföld
szeptember 03., 15:06

Természetesen az intézmény vállal felelősséget a diáktól átvett mobiltelefonért, „de azért a puding próbája az evés” – mondta Maruzsa Zoltán államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában.

A jelek szerint a felelősség kérdése nem minden iskola számára egyértelmű. Egy fővárosi intézményben például a szülőkkel akarnak aláíratni egy nyilatkozatot, amelyben vállalják a felelősséget azért, ha a leadott telefonnal történik valami. Erről egy érintett szülő számolt be a 444-nek, aki egyelőre nem tudja, mi történik, ha nem írja alá a papírt.

Maruzsa a rádióban arról is beszélt, rengeteg iskola eddig is elvette az eszközöket, különböző módon és különböző gyakorlattal. „Nem tudunk tömegesen olyan ügyekről, hogy pont akkor omlott volna el, nagy perek indultak volna. Ebben mindenkit higgadtságra és némi kivárásra biztatnék, pontosan azért, mert nyilván, amikor az eszközt az adott intézmény elkéri, kikapcsolt állapotban elteszi, abban bízunk, hogy nem fog vele semmi történni abban a néhány órában, amíg vissza nem kapja a tanuló.”

A mobilokat árra és márkára való tekintet nélkül elvehetik, és azt csak akkor használhatják a diákok, ha a tanár pedagógiailag indokoltnak tartja.

Az ország egyik topgimnáziumában éppen azért nem veszik el a mobilt, mert a tanárok nem akarnak több millió forintért felelősséget vállalni. Így átmenetileg az iskola úgy döntött, a diákoknak kikapcsolt állapotban kell a mobilt a táskájukban tartani - írta az egyik érintett diák.

Az államtitkár arról is beszélt, az iskoláknak hajnali szellőztetést írtak elő a nagy meleg miatt, illetve tarthatnak rövidebb órákat is.

Címlapi kép: Derencsényi István/MTI/MTVA

Kiemelt videóink