Roger Federer szerint választ kellene kapnunk a kérdésre, miért teniszezhetett Jannik Sinner addig, amíg fel nem mentették a doppingvád alól

sport
szeptember 03., 20:23

Minden idők egyik legjobb teniszezője, a 20-szoros Grand Slam-bajnok svájci Roger Federer is megszólalt a férfi világranglistát vezető Jannik Sinner doppingügyével kapcsolatban.

Federer a Today-nek adott interjújában arról beszélt, hogy a Sinner-ügy egyértelműen olyan dolog, amit senki sem szeretne látni a sportágban. Függetlenül attól, hogy az olasz játékos doppingolt vagy sem, az ügy mindenképpen árt a tenisznek.

Federer megérti, hogy ez egy trükkös helyzet. Azt mondta, minden sportoló rémálma, hogy ilyen vádak merülnek fel vele szemben, mert mindennap doppinggal kapcsolatos űrlapokat kell kitölteniük. A lehetséges doppingvizsgálattal együtt kell élniük a sportolóknak. Federer szerint „amikor felkelsz reggel, egyből felmerül benned, hogy ma akár ellenőrizhetnek is”.

Roger Federer
photo_camera Roger Federer Fotó: JOHN THYS/AFP

Sinner a márciusi Indian Wells-i tenisztornán produkált pozitív doppingmintát. Ennek ellenére tovább játszhatott, megnyerte a miami és a cincinatti ATP 1000-es tornát is.

Federer megérti, hogy sokan frusztráltak Sinner ügyének kezelése miatt, mert úgy érzik, a világelső különleges elbánást kapott.

„Szerintem mindannyian elhisszük, hogy Jannik nem csinált semmi rosszat. Viszont következetlenség lehet, hogy akkor is játszhatott, amikor még nem voltak benne 100 százalékig biztosak, hogy ártatlan. Úgy gondolom, erre a kérdésre választ kellene kapnunk” - mondta Federer, majd hozzátette, hogy végső soron mindenkinek bíznia kell a rendszer működésében.

Sinner doppingtesztje márciusban kétszer is pozitív lett, az eltiltást azonban megúszta, miután elfogadták védekezését, miszerint az anabolikus szteroid véletlenül, gyúrója kezelése során került a szervezetébe. Miután felmentették, azonnal kirúgta gyúróját és az ügyben szintén érintett erőnléti edzőjét. Később azt nyilatkozta, végig tudta, hogy „semmi rosszat sem csinált”.

Sinner jelenleg az év utolsó Grand Slam-tornáján játszik. A US Openen már a negyeddöntőben van, következő ellenfele a verseny 2021-es bajnoka, az orosz Danyiil Medvegyev lesz.

Kiemelt videóink