Feljelentették a Vitézy fellebbezéséhez hamisan nyilatkozó fideszes szavazatszámlálókat

POLITIKA
szeptember 04., 09:12

Az Átlátszó egy olvasója a Kimittud közadatigénylő-portálon keresztül szerezte meg Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltnek az érvénytelen szavazatok újraszámolására vonatkozó beadványát, és adatelemzéssel kiderítette, hogy az abban szereplő 226 szavazatszámláló bizottsági tagi nyilatkozat közül legalább 128 valótlan tényállításokat tartalmaz, mert az újraszámolások során ezekben a szavazókörzetekben nem találtak tévesen érvénytelenített szavazólapokat.

A lap információi szerint a hamisan nyilatkozó szavazatszámlálók a Fidesz delegáltjai lehettek. Olvasójuk a TASZ közreműködésével feljelentést tett az ügyben a rendőrségen.

Az Átlátszó júliusban írt arról, hogy kerületi Fidesz-irodákban gyűjtötték formanyomtatványokon a szavazatszámlálók nyilatkozatait, sokakat eleve a Fidesztől kerestek meg azzal, hogy ezt kell most aláírni. A lap akkor azt írta, az önkormányzati választás után a kormánypárt irodái szervezhették azt az akciót, ami Vitézy Dávid fellebbezéséhez és az újraszámláláshoz kellett.

A választás után két nappal szakmányban írtak alá szavazatszámlálók egy olyan nyilatkozatot, hogy az ő körzetükben rosszul számolták az érvénytelen szavazatokat, és emiatt Vitézyre leadott szavazatok veszhettek el. Ez alapozta meg a fellebbezést és bírósági köröket a Nemzeti Választási Bizottságtól a Kúrián át az Alkotmánybíróságig és vissza a Kúriáig megint, aminek a végén az összes leadott fővárosi szavazatot újraszámolták.

Kiemelt videóink