Ukrajna csökkenti az egyik atomerőművének termelését az orosz támadások után

külföld
szeptember 04., 15:56

Csökkentették a kapacitást a dél-ukrajnai atomerőmű egyik blokkjában, miután orosz támadások megrongálták az ország villamosenergia-átviteli rendszerét - közölte szerdán az Energoatom atomenergetikai vállalat - írja a Reuters.

Jelzőrakéta hullik a zaporizzsjai atomerőműre 2022. március 4-re virradó éjjel, amikor az orosz hadsereg tüzérséggel is lőtte Európa legnagyobb atomerőművét.
photo_camera Jelzőrakéta hullik a zaporizzsjai atomerőműre 2022. március 4-re virradó éjjel, amikor az orosz hadsereg tüzérséggel is lőtte Európa legnagyobb atomerőművét.

„A dél-ukrajnai atomerőműben nem történt baleset” - közölte az Energoatom a Telegramon. Azonban a teljesítményt csökkentették, miután „ellenséges lövések érték az Ukrenergo infrastruktúráját”, és „jelentős ingadozások történtek a hálózat paramétereiben”. Mint írták, a blokk áramtermelése 33 százalékkal csökkent, de nem pontosították, hogy ez mikor történt.

Ukrajna energetikai infrastruktúrája az elmúlt hónapokban fokozott orosz rakéta- és dróntámadásoknak volt kitéve. A tisztviselők szerint az ország elvesztette áramtermelő kapacitásának mintegy felét, és most főként három atomerőmű által termelt energiára támaszkodik. A negyediket, Európa legnagyobbját, a Zaporizzsjai Atomerőművet Oroszország a háború elején elfoglalta, és jelenleg nem üzemel.

Kiemelt videóink