Az éveken át tartó megszorítások után Hollandia jelentősen növeli a védelmi kiadásait

külföld
szeptember 05., 16:15

Hollandia jövőre 2,4 milliárd euróval megemeli a védelmi kiadásait, így az éves költségvetés már 24 milliárd euró lesz, írja a Reuters.

„Az új fenyegetések cselekvést követelnek. Oroszország kíméletlen ukrajnai agressziója azt mutatja, hogy a NATO-szövetség elleni támadás már nem elképzelhetetlen” - mondta Ruben Brekelmans védelmi miniszter.

Az évek óta tartó megszorítások után először emel a holland kormány a védelmi kiadásokon. Az extra ráfordítás nem meglepő, Hollandia így csatlakozik a fegyverkezési hullámhoz, ami kialakult Európában az orosz-ukrán háború miatt.

A megemelt költségvetésből tankokat kap a hadsereg, továbbá F-35-ös vadászrepülőgépeket, új haditengerészeti hajókat, helikoptereket, drónokat, légvédelmi rendszereket és lőszert terveznek vásárolni.

photo_camera Fotó: VINCENT JANNINK/ANP via AFP

Jövőre már Hollandia is eléri a 10 évvel ezelőtti NATO megállapodásban foglaltakat, amely szerint a GDP két százalékát kell ráfordítania a tagországoknak a védelmi kiadásokra.

2023-ban még csak tíz NATO-tagállam tartotta be a két százalékos célt, azonban 2024-re ez a szám már 23-ra növekedett. Hollandiának a háború mellett, azért is illett megemelni a védelmi kiadásait, mivel októbertől a volt holland miniszterelnök, Mark Rutte lesz a következő NATO-főtitkár.

Brekelmans védelmi miniszter közleményében még azt is elmondta, hogy Hollandia addig folytatja az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, amíg arra szükség van. Tavaly Hollandia az elsők között küldött F-16-os vadászgépeket Ukrajnának.

Szerző: Szántó Dániel