Az Integritás Hatóság szerint a Balog Zoltán vezette Emmi hanyagsága miatt érte 1,3 milliárdos kár az adófizetőket

bűnügy
szeptember 05., 15:10

Az Integritás Hatóság lezárult vizsgálata szerint az Országos Roma Önkormányzat felelőtlen gazdálkodása és az EU-s támogatási program akkori irányító hatósága, az Emberi Erőforrások Minisztériuma hanyagsága okozta a Híd a munka világába-projekt sikertelenségét és a magyar adófizetőknek okozott minimum 1,3 milliárd forintos kárt.

Az IH februárban vette elő újra a volt Fidesz-képviselő Farkas Flórián-féle szövetkezet több milliárdos támogatási ügyét. A mulasztásokat, hibákat és hiányosságokat 13 pontban foglalta össze, többek között a projekt pénzügyi és szakmai tervezésének megalapozatlanságát meg az Állami Számvevőszék megállapításainak figyelmen kívül hagyását emelték ki.

Balog Zoltán, az Emmi vezetője és Farkas Flórián, a szervezet elnöke a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség kongresszusán Szolnokon, a tiszaligeti Városi Sportcsarnokban 2017. október 28-án.
photo_camera Balog Zoltán, az Emmi vezetője és Farkas Flórián, a szervezet elnöke a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség kongresszusán Szolnokon, a tiszaligeti Városi Sportcsarnokban 2017. október 28-án. Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

A Híd a munka világába célja a magyarországi foglalkoztatási lehetőségek bővítése lett volna egy foglalkoztatási szövetkezet létrehozásán keresztül, ami kiemelten a hátrányos helyzetű csoportokat támogatta volna. A projekt miatt 2015-ben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indított nyomozást 2022 év végén eredménytelenül lezárták az eljáró hatóságok.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal is vizsgálta az ügyet, az Emmi 2016-ban felmondta a támogatási szerződést és 1,6 milliárd forint visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t. Az ORÖ végül egyedi kormánydöntés alapján a magyar államtól 1,3 milliárd forint speciális (vissza nem térítendő) támogatást kapott, így 300 millió forintot kellett visszafizetnie.

Az ORÖ-nek elsősorban EU-s forrásból kellett volna létrehoznia egy országos lefedettségű munkaerő-közvetítő irodahálózatot, ami folyamatos és kiszámítható munkát biztosított volna hátrányos helyzetűeknek, elsősorban romáknak. De az ORÖ több nehezen megmagyarázható tétel mellett autókra, használhatatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötte a kapott 100 milliókat, működő irodahálózata pedig sosem lett. Az Emmi 2016-ban (példátlan módon) elismerte, hogy védhetetlen visszaélések történtek. Az Emmit 2012 és 2018 között Balog Zoltán vezette. (24)

Kiemelt videóink