Az ukrán főparancsnok először beszélt a kurszki támadás céljairól

külföld
szeptember 05., 21:20

Olekszandr Szirszkijjel, Ukrajna vezérkari főnökével készített interjút a CNN műsorvezetője, Christiane Amanpour. Szirszkij ebben azt állította, Oroszország új támadást tervezett Ukrajna ellen a Kurszk régióból azelőtt, hogy Kijev váratlanul előbb támadt. A kurszki műveletet a parancsnok sikeresnek tartja.

A kép Szudzsa közelében, Oroszországban készült augusztus 6-án.
photo_camera A kép Szudzsa közelében, Oroszországban készült augusztus 6-án. Fotó: YAN DOBRONOSOV/AFP

Szirszkij kicsit bővebben is kifejtette, hogy milyen céljaik voltak azzal, hogy átlépjék az ukrán katonák Oroszország határát:

  • meg akarták akadályozni, hogy Oroszország Kurszkot új támadás kiindulópontjaként használja,
  • el akarták vonni Moszkva erőit más területekről,
  • létre akartak hozni egy biztonsági zónát,
  • meg akarták akadályozni a határon átnyúló rakétaindításokat civil objektumokra,
  • hadifoglyokat akartak ejteni,
  • és növelni akarták az ukrán csapatok és az egész nemzet morálját.

Szirszkij februárban vette át a hadsereg vezetését, Amanpournak egy titkos helyszínen, a frontvonal közelében nyilatkozott, és elmondta, hogy Moszkva mostanra több tízezer katonát küldött Kurszkba, köztük a legjobb légideszant csapatait.

link Forrás

„Csökkentettük egy ellenséges offenzíva fenyegetését. Megakadályoztuk, hogy cselekedjenek. Áthelyeztük a harcot az ellenség területére, hogy érezzék, amit mi naponta érzünk” – mondta erről.

A vezérkari főnök arról is beszélt, hogy az ukrán védők hatalmas nyomás alatt állnak a Pokrovszk körüli területeken, ahol hetek óta a háború epicentruma található, de hozzátette, hogy csapatai sikeresen megállították az orosz előrenyomulást. „Az elmúlt hat napban az ellenség egyetlen métert sem haladt előre a Pokrovszk irányában. Más szavakkal, a stratégiánk működik” – mondta.

Kiemelt videóink