Bloomberg: 2026 előtt másfél éves őrült pénzszórásba kezd a kormány

gazdaság
szeptember 05., 18:52

A Bloomberg forrása szerint a kormány másfél éves költekezésre készül a 2026-os választás előtt, ami az idén bejelentett költségvetési hiánycélok túllépéséhez vezet. Eszerint a 2026-os választás forgatókönyve ugyanaz lesz, mint két évvel ezelőtt, amikor a rekordszintű költekezés segített Orbánnak megtartani a parlamenti kétharmadot. Ennek óriási gazdasági ára volt: az intézkedések egyike, a 700 milliárdos SZJA-visszatérítés az EU leggyorsabb inflációját idézte elő és recesszióba torkollt. Ez egy olyan megélhetési válsághoz vezetett, amely ma is tart – írja a Blomberg.

Győztünk
photo_camera Győztünk Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Ahogy a lap kiemeli, Orbán problémája ezúttal az, hogy Magyarország költségvetése feszített: a költségvetési hiány tavaly a GDP 6,7 százaléka volt. Ráadásul közel 20 milliárd euró (22,2 milliárd dollár) uniós forrás van befagyasztva korrupciós aggályok miatt, a gazdasági növekedés akadozik és a forint gyenge. A 2022-es költekezésnek olyan súlyos volt a piaci visszahatása, hogy a jegybank csak azért kerülte el a valutaválságot, mert az EU legmagasabb szintjére emelte a kamatokat. Azóta 18 százalékról 6,75 százalékra csökkentették, bár még mindig a blokk legmagasabb kamatai.

A Pénzügyminisztérium nemrég azt határozta meg, hogy idén 4,5, 2025-ben 3,7, 2026-ban pedig 2,9 százalékra csökken a költségvetési hiány. A Bloomberg információi szerint az idei hiánycél teljesítését még lehozná a kormány, de a 2025-öst elsodorja majd a pénzeső. Az információ úgy szól, hogy megvárják az amerikai elnökválasztás eredményét és a Magyarországot érintő hitelminősítői felülvizsgálatot, majd ezek után kezdik önteni a pénzt.

Az amerikai lap szerint Matolcsy György kritikája is a kormány elképzelései miatt születhetett. A jegybankelnök a közgazdasági társaság csütörtöki konferenciáján azt mondta: „Mi úgy gondoljuk a jegybankban, és én személyesen is úgy gondolom, hogy Magyarország 2021 óta gazdaságpolitikai úttévesztésben van”. Az ő gondolatait itt lehet elolvasni.

A Pénzügyminisztérium este reagált az értesülésre, mindössze annyival, hogy álhír.

Kiemelt videóink