Madrid be fogja tiltani a mobilappon bérelhető e-rollereket

közlekedés
szeptember 05., 19:14

Madrid betiltja a mobilalkalmazásokon keresztül bérelhető e-rollereket, miután a város három engedélyezett üzemeltetőjének nem sikerült korlátozni az ügyfelek közlekedését és ellenőrizni a parkolásukat.

José Luis Martínez-Almeida, Madrid polgármestere közölte, hogy a Lime, a Dott és a Tier Mobility engedélyét októbertől visszavonják, és a város nem tervezi új engedélyek kiadását más üzemeltetőknek. „A piac képtelennek bizonyult arra, hogy megfeleljen a polgármesteri hivatal által a polgárok legmagasabb szintű biztonsága érdekében meghatározott követelményeknek” – áll a közleményben.

A e-rollermegosztó rendszer világszerte ellenérzéseket váltott ki a városokban a vakmerő vezetés és a felhasználók egy részének véletlenszerű parkolása miatt. Párizs tavaly nyilvános konzultáció után betiltotta az e-rollerbérlést.

Egy párizsi utcán heverő Lime 2020 februárján.
photo_camera Egy párizsi utcán heverő Lime 2020 februárján. Fotó: Riccardo Milani/Hans Lucas via AFP

A madridi városi tanács tavaly május óta szabályozta az e-rollerek bérleti piacát, és csak az amszterdami székhelyű Dott, a német Tier Mobility és az amerikai – az Uber alkalmazásban is elérhető – Lime kapott engedélyt egyenként 2000 e-roller bérlésére.

A három üzemeltetőnek hozzáférést kellett volna biztosítania a polgármesteri hivatalnak az adataikhoz, és olyan technológia bevezetésére kötelezték őket, ami egyrészt arra kényszeríti az ügyfeleket, hogy az e-rollereket az engedélyezett területeken hagyják, másrészt megakadályozza, hogy e-rollereket béreljenek a csak gyalogosoknak fenntartott utcákban vagy történelmi parkok közelében. Az üzemeltetők nem teljesítették ezeket a feltételeket – áll a közleményben, ami szerint a cégeknek 20 napjuk van fellebbezni. (Guardian)

Kiemelt videóink