Megvan az új francia miniszterelnök

külföld
szeptember 05., 14:39

Napokig tartó keresgélés után Emmanuel Macron Michel Barniert nevezte ki miniszterelnöknek. „Már régóta a látókörünkben volt” – mondta a Le Figaronak Macron egyik meg nem nevezett tanácsoadója.

Hatvan nappal ezelőtt voltak választások Franciaországban, ahol bár Macron centrista tömbje a második fordulóban végül megelőzte Le Penéket, messze nem úgy szerepeltek, ahogy várták. Gabriel Attal, aki januárban mindössze 34 évesen lett a valaha volt legfiatalabb francia miniszterelnök, beadta lemondását. Az elnök sokáig nem fogadta ezt el, de mostanra új kormányfőre volt szükség.

A legfiatalabb kormányfőt Michel Barnier személyében a valaha volt legidősebb kormányfő követi a székben. Barnier 73 éves, gaullista gyökerű jobboldali politikus. Hosszú politikai életrajza van: volt képviselő, Savoie-megye tanácsának elnöke, négyszer miniszter, kétszer európai biztos, végül az Európai Unió Brexit-főtárgyalója. 2021-ben kacérkodott az elnökjelöltséggel, de az első fordulóban kiesett a szavazatok 23 százalékával.

Michel Barnier itt még az EU főtárgyalójaként újdonsült főnökével.
photo_camera Michel Barnier itt még az EU főtárgyalójaként újdonsült főnökével. Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Két másik politikus is szóba került, Xavier Bertrand és Bernard Cazeneuve, de hamar világossá vált, hogy Le Penék ellenük valószínűleg azonnal bizalmatlansági indítványt nyújtanának be a Nemzetgyűlésben. A jobboldali Barnier lett a közös nevező.

Kiemelt videóink