Orbán Balázs szerint már guggolva is kibírják, amíg Matolcsy György távozik a Magyar Nemzeti Bank éléről

gazdaság
szeptember 05., 22:11

Ismét keményen bírálta a magyar gazdaságpolitikát Matolcsy György jegybankelnök, ezúttal a közgazdasági társaság csütörtöki konferenciáján, amelyen „Valahol megint utat tévesztettünk” címmel tartott előadást.

„Teljes gazdaságpolitikai fordulatot tartok szükségesnek, a gazdaságfejlesztés részleges fordulatával és államháztartási fordulattal” – fogalmazott Matolcsy, aki egykor még Orbán Viktor gazdasági minisztere volt (ezt a korszakot, mint az előadásából később kiderül, a magyar gazdaságpolitika aranykorának látta).

Matolcsy kritikájára ezúttal nem Nagy Márton vagy akár Varga Mihály pénzügyminiszter válaszolt, hanem Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója üzent neki a Mandineren keresztül. És rögtön személyes irányba vitte az egészet, Matolcsy és Nagy Márton konfliktusára utalva:

„A Magyar Nemzeti Bank elnökének nem szakmai problémája van, hanem régi időre visszanyúló személyes jellegű vitája áll fenn a magyar gazdaságirányításért felelős miniszterrel. Ez a személyes ellentét feloldhatatlannak látszik.

Az ellentét sajnos valóban megterheli a magyar gazdaságot, de a jó hír az, hogy a vita legkésőbb jövő év március 3-án, a jelenlegi jegybankelnök mandátumának végével megszűnik. Addig már guggolva is kibírjuk”

– közölte Orbán Balázs.

Aztán rátért a kormány céljaira, így például arra, hogy „Magyarország Kormánya továbbra sem adja fel azt a célját, hogy hazánk 2030-ra Európa öt legélhetőbb országának egyike legyen”. Aztán hosszan felsorolt sok mindent, amihez semmi köze a gazdaságpolitikának, sem a jegybanknak: „azt szeretnénk, hogy nálunk legyen az egyik legjobb a közbiztonság, ne legyenek mindennaposak a terrortámadások, ne a migránsok uralják a köztereket, ki akarunk maradni a háborúból és a geopolitikai blokkosodásból, családbarát országot akarunk kiépíteni magunk körül és ki akarjuk tolni a határokon kívülre a gender-ideológiát, miközben a magyar kulturális életet soha nem látott mértékben fellendítjük.” Majd választási szlogenek szintjén marad gazdasági terveket vázolt fel, végül közölte, az ehhez kapcsolódó elvárásait:

"Reméljük, hogy az új jegybankelnök majd ismét partner lesz benne!".

Kiemelt videóink