Jelenleg nincs forgatókönyv arra, hogy megbuktassák a letartóztatott óbudai polgármestert

POLITIKA
szeptember 06., 20:36

Előre nem mondja meg a Kormányhivatal, hogy szabálytalan-e egy olyan alakuló ülés, amit nem a polgármester hív össze.

Van esély rá, hogy az lesz: az újraválasztott óbudai polgármester, a DK-s Kiss László ugyanis 18 milliós kenőpénz átvételének gyanújával letartóztatásban van, és valószínűleg nem fogják kiengedni 30 nap után, szeptember 16-án.

Ügyvédje, Zamecsnik Péter korábban azt mondta, arra számít, hogy az ügyészség 6-9 hónapig akarja bent tartani Kisst. A szintén kenőpénz átvételével gyanúsított MSZP-s Czeglédy Gergő alpolgármester október 20-ig biztosan bent marad. Mindkét politikus tagadja az ellene felhozott vádakat, a DK pedig koncepciós eljárást emleget.

Szabályos vagy szabálytalan?

Visszatérve az alakuló ülésre: az önkormányzati törvény szerint az alakuló ülést a polgármesternek kell összehívnia és levezetnie. Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának hatályos SzMSz-e - ami egy önkormányzati rendelet, - viszont azt mondja ki,

a polgármester akadályoztatása esetén a korelnök hívhatja össze és vezetheti le az ülést.

Egy névtelenséget kérő képviselő azt mondta, ők ezzel a megoldással egy törvényi hiányt akartak pótolni. Az önkormányzati törvénybe egy 2022-es módosítással került be, hogy az alakuló ülést a polgármesternek kell összehívnia és levezetnie, akadályoztatásról nincs benne szó. A korelnök egyébként nem túl meredek elképzelés, a vármegyei önkormányzatok alakuló ülését ők hívják össze és vezetik le, de ott nincs megválasztott vezető.

Van, aki bízik benne, hogy ez alapján meg tudják tartani az alakuló ülést, más viszont előre aggódik, hogy a törvénnyel szembe mentek. Mindkét képviselő úgy látta, végső soron a Kormányhivatal kezében van a sorsuk. „Jogi csűr-csavar jöhet” – mondta egyikük.

Czeglédy Gergő alpolgármester és Kiss László óbudai polgármester
photo_camera Czeglédy Gergő alpolgármester és Kiss László óbudai polgármester Fotó: obuda.hu

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára, Gyergyák Ferenc a 444-nek korábban arról beszélt, precedens értékű, ami az óbudai alakuló ülésen történik.

A kerület szerencséje lehet, hogy a korelnököt beleírták az SzMSz-be, a törvény alapján ugyanis Gyergyák Ferenc szerint patthelyzet állt volna elő.

„A jogalkotó nem gondolt ilyesmire.”

A jogszabályok azt is előírják, hogy az alpolgármestereket a polgármester javaslatára választják meg. Amennyiben Kiss letartóztatásban marad, „a javaslatot megteheti írásban is, az viszont más kérdés, hogy ezt elfogadja-e a képviselő-testület, illetve a megoldást törvényesnek fogadja-e el a Kormányhivatal. Ez majd a gyakorlatban dől el.”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.