Népszava: Kötbért kérnek a bicskei gyermekotthon egykori pedofil igazgatójának áldozatai, mert a belügy beszélt a kártérítésükről

belföld
szeptember 06., 06:26

Bár titoktartást vállalt évekkel ezelőtt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) a bicskei gyermekotthon egykori pedofil igazgatója áldozatainak adott kártérítés ügyéről, a szervezet felettes szerve, a Belügyminisztérium tavasszal, a kegyelmi botrány kirobbanása után mégis adatokat közölt erről - írja a Népszava. A lap megtudta, hogy több áldozat az évekkel ezelőtti titoktartási megállapodás alapján szerződésszegésnek tartja a minisztériumi nyilatkozatot, emiatt ők kötbérigényt jelentettek be. Ezt azonban a kormányzat elutasítja. A Népszava információi szerint az SZGYF az érintett áldozatoknak az alábbi választ adta:

„A kötbérfizetési igényre vonatkozó megkereséseiben foglaltaknak a Főigazgatóság nem kíván eleget tenni”

Az SZGYF a lap megkeresésére folyamatban lévő jogi eljárásra hivatkozva nem kívánt válaszolni.

A 444 februárban írta meg, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyerekotthon igazgatóhelyettesének, aki segített abban, hogy Vásárhelyi János igazgató eltussolhassa, hogy több mint egy évtizeden keresztül szexuálisan molesztálta az otthonban élő gyerekeket.

Két hónappal később a Belügyminisztérium a Blikkel közölte, hogy „a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kilenc fővel kötött peren kívüli egyezségi megállapodást, akiknek mindösszesen 154 millió forintot fizetett ki”. Csakhogy ezekre a szerződésekre titoktartás vonatkozott. A belügy azonban azon az állásponton volt:

„Az egyezségi megállapodás és az ahhoz kapcsolódó nyilatkozatok nem sérültek azzal, hogy a Belügyminisztérium újságírói kérdésre a mindösszesen kifizetett kártérítésről tájékoztatást adott”.

Az SZGYF a kártérítés feltételéül azt szabta, hogy sem az áldozatok, sem a fenntartó nem beszélhet a kifizetésekről, ezt a kitételt pedig valamennyi károsult gyerek szerződésébe beletették. Most azt írták az áldozatoknak:

„A károsultak és a Főigazgatóság között megkötött kártérítés fizetésére vonatkozó egyezségi megállapodások titoktartásra vonatkozó előírását a Főigazgatóság semmilyen módon nem sértette meg, az egyes megállapodások részleteit érintő és ezáltal a károsultak személyével közvetlen kapcsolatba hozható adatokat, információkat harmadik személyek, különösen a sajtó részére nem hozta nyilvánosságra.”

Kiemelt videóink