Szembement az ígéretével Pokorni Zoltán, az utolsó pillanatban kiírta az 525 milliós parkolási közbeszerzést

belföld
szeptember 06., 19:17

A XII. kerület – Pokorni Zoltán polgármester korábbi ígéretével ellentétben – az átadás-átvétel előtti utolsó pillanatban nagy értékű közbeszerzést írt ki a Kovács Gergely és számos oknyomozó újságíró által korrupciógyanúsnak tekinthető parkolási szoftver támogatási szolgáltatásaira – írja közleményében a Kétfarkú Kutya Párt.

Az ügy előzménye, hogy a kerület nevében az önkormányzat tulajdonában álló Fáber Kft. 2019-ben írt ki nyílt közbeszerzést, amelyre egyetlen ajánlat érkezett a fővárosi parkolási közbeszerzések meghatározó szereplőjétől, a Sessionbase Kft-től. A kiírásban számos olyan versenykorlátozó feltétel szerepelt, amely biztosította, hogy kizárólag ezen cég adhasson ajánlatot. A szerződést 5 évre kötötték és 2024.11.20-án jár le.

Bár korlátozó volt ez a tender, mégis volt elvi lehetőség arra, hogy más cégek is részt vegyenek rajta, ez viszont nem mondható már el az új kiírásról. Szeptember 5-én ugyanis hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásként indították el a közbeszerzést, aminek lényege, hogy teljes mértékben kizárja a versenyt és csak egyetlen cég vehet részt a közbeszerzésen. Ez egy kivételes eljárásfajta, amelyhez igazolni kell azt, hogy a cég, akivel szerződést szeretnének kötni kizárólagos joggal rendelkezik az üzemeltetendő szoftver tekintetében, továbbá azt is, hogy az önkormányzat számára nem létezik más reális alternatíva a Sessionbase szoftverének pótlására.

„A kizárólagosságot nehéz értelmezni jelen esetben, mert tudomásunk szerint a kerület nem vásárolta meg a szoftverlicenszeket, illetve a használati jogosultságuk a korábbi szerződés alapján november végén lejár, így ezt követően semmi nem kötelezi az önkormányzatot arra, hogy ezt a rendszert használják” – írja a párt. Megjegyzik, az sem lehet igaz, hogy nincs reális alternatíva, hiszen a korábbi közbeszerzésen is több alkalommal támadták a kiírást azok a cégek, akik szintén szerettek volna ajánlatot tenni.

A parkolási szerződés dokumentumai miatt pert is indított Kovács Gergely a Hegyvidéki Önkormányzat ellen
photo_camera A parkolási szerződés dokumentumai miatt pert is indított Kovács Gergely a Hegyvidéki Önkormányzat ellen Fotó: Kiss Bence/444

A pályázati határidő szeptember 25., ami felvetheti annak a kérdését a párt szerint, hogy a hónapból fennmaradó 3 munkanap elég lesz-e a régi vezetésnek a tender lezárására.

„A válasz valószínűleg nem, tehát a jelenlegi polgármester és a Fáber Kft. ügyvezetője csak arra törekszik, hogy “kötött pályára” tegye az ügyet, és az új polgármesterre hagyják a végső döntés meghozatalát, aki elképzelhető, hogy olyan helyzetbe kerül majd, hogy nem fog tudni a közbeszerzési törvény megsértése nélkül kihátrálni ebből a közbeszerzésből”.

A tendert a versenyt kizáró kivételes közbeszerzési eljárásforma miatt kötelezően vizsgálja a Közbeszerzési Hatóság, hogy megfelel-e a közbeszerzési törvénynek.

Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke és a leendő XII. kerületi polgármester néhány évvel ezelőtt pert is indított a Hegyvidéki Önkormányzat ellen, hiába kérte ugyanis képviselőként, hogy betekinthessen a kerületi parkolás dokumentumaiba.

Ami a jelenlegi, novemberben lejáró szerződést illeti, 2019. decemberben a XII. kerület parkolást intéző önkormányzati cége, a Fáber Kft. 870 milliós (bruttó 1 milliárd 105 millió forint) megbízást adott a Sessionbase kft-nek. Vagyis havonta nettó 14,5 millió forintot fizet az önkormányzat a Sessionbase parkolási szoftveres cégnek, miközben a szomszédos I. kerületben csupán egymillió négyszázhúszezer havidíjat számol fel. Tízszeres az árkülönbség. A Kovács Gergely által összesített adatok szerint 2014-ben még nem volt ekkora eltérés a két kerület között, akkor még a XII. kerületben is csupán 1,8 millió forint volt a havidíj. Az önkormányzati cég, a Fáber Kft. ügyvezetője, Wachsler György levélben adott magyarázatot az árdifferenciára:

„A Sessionbase Kft. olyan feladatokat is ellát a kerületben, amelyeket a többi szerződés nem tartalmaz, mint például az automaták karbantartása, vagy az automatákból az aprópénz ürítése és elszállítása, stb. Összegzésként elmondható, hogy a cikk szerzője nem almát hasonlít össze körtével (ez se lenne helyes), hanem almát dinnyével.”

Kiemelt videóink