A hidegháború óta nem látott veszély fenyegeti a világrendet a titkosszolgálati vezetők szerint

külföld
szeptember 07., 16:29

Az amerikai és a brit hírszerzési szolgálatok egyaránt látták az ukrajnai háború közeledtét, így figyelmeztetni tudták a nemzetközi közösséget részben úgy, hogy Kijev megsegítése érdekében feloldottak bizonyos titkos információkat. Az MI6 és a CIA főnökei a Financial Timesban megjelent közös cikkükben úgy fogalmaznak, közösen lépnek fel az orosz hírszerzés által Európában folytatott "felelőtlen szabotázshadjárattal" szemben is – idézi a BBC az írást.

„Nem kérdéses, hogy a nemzetközi világrend olyan veszélyben van, ezzel együtt mindenki, amilyet a hidegháború óta nem láttak” – írják a cikkükben.

William Burns, a CIA igazgatója egy szenátusi bizottsági meghallgatáson Washington DC-ben 2023. március 8-án.
photo_camera William Burns, a CIA igazgatója egy szenátusi bizottsági meghallgatáson Washington DC-ben 2023. március 8-án. Fotó: Mandel Ngan/AFP

Az egyik ilyen példátlan fenyegetés az immár harmadik éve zajló orosz-ukrán háború. Ezért szerintük Ukrajna támogatásának fenntartása fontosabb, mint valaha. A konfliktus ugyanakkor megmutatta, hogy a technológia hogyan tudja megváltoztatni a háború menetét, és rávilágított az alkalmazkodás, kísérletezés és innováció szükségességére.

Sir Richard Moore és William Burns szombaton a londoni Kenwood House-ban először léptek közösen színpadra, ahol Burns elmondta, hogy

jelenleg nem látnak arra utaló jelet, hogy Putyin hatalma gyengülne.

Mindkét hírszerzési vezető egyetért abban, hogy Kína felemelkedése az évszázad fő hírszerzési és geopolitikai kihívását jelenti. Emiatt egyébként át is szervezeték a működésüket.

William Burns, a CIA vezetője azt is elmesélte, hogy nagyon szorgalmazzák a visszafogottságot a közel-keleti konfliktusban, és folyamatosan dolgoznak a tűzszünet és a túszegyezmény megteremtésén. Megjegyezte, hogy a következő napokban egy részletesebb javaslat is születhet ezekre vonatkozóan. „Ez végső soron politikai akarat kérdése” – mondta Burns, majd hozzátette, reméli, meg tudnak egyezni a két oldal vezetői.

Kiemelt videóink