Súlyos dologgal vádolják a németek Lengyelországot, logisztikai segítséget adhattak az Északi Áramlat felrobbantóinak

külföld
szeptember 07., 14:45

A Balti-tengeren húzódó Északi Áramlat felrobbantásával a német nyomozók egy Volodimir Z. nevű ukrán búvároktatót gyanúsítanak, aki legutóbb Varsó környékén élt. A nyomozók szerint a férfi öt ukrán társával együtt követte el a támadást, mielőtt azonban elfoghatták volna, a hazájába menekült – írja a Politico.

A német nyomozók most azzal vádolják Lengyelországot, hogy nem hajtotta végre a német szövetségi bíróság júniusban Z. ellen kiadott elfogatóparancsát és a házkutatást. Szerintük az ország szabotálja a nyomozást, sőt egyenesen akadályozza az igazságszolgáltatást.

Ennél súlyosabb feltételezéseik is vannak a nyomozóknak, nevezetesen Lengyelországban képezhették ki a hatfős búvárszemélyzetet, amely a robbanóanyagot telepítette. Varsó pedig logisztikai támogatást nyújthatott a víz alatti hadművelethez.

A német nyomozók gyanúját élesztette fel az is, hogy lengyel hatóságok visszatartották a kolobrzegi kikötőben készült videófelvételeket, a gyanú szerint ugyanis itt került fel az hajóra a támadáshoz szükséges felszerelés.

Lengyelország teljesen felháborodott a vádak miatt.

„Teljesen megalapozatlan az az állítás, hogy Ukrajna lengyel támogatással hajtotta végre az akciót – mondta Jacek Sieviera, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője.

Bízik abban, hogy nem egy szervezett dezinformációs kampánnyal van dolguk.

A német hatóságok hivatalosan nem kommentálják a nyomozás részleteit. Az pedig valószínűtlennek tűnik, hogy Volodimir Z. a német bíróság elé állna, hiszen Ukrajna nem köteles kiadni az állampolgárait más országoknak.

Kiemelt videóink