Orbán Viktor fogadta Csád elnökét, hétfőn katonák kiképzéséről és „közös műveletekről” tárgyalnak

POLITIKA
szeptember 08., 20:51
photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap este a Karmelita kolostorban vacsora keretében tárgyalt Mahamat Idriss Déby Itnoval, a Csádi Köztársaság elnökével, aki két napos hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra. A kormányfő hétfőn további kétoldalú megbeszéléseket folytat Csád elnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan.

Csád az illegális migráció elleni küzdelem kulcsországa Afrikában. Az Afrikából Európába irányuló migrációt nem lehet megállítani a Száhel-térség országai nélkül. Ezért Magyarország együttműködési partnerséget épít Csáddal - ezek a hivatalos tárgyalások legfőbb témái.

Szó lesz ezen kívül a nemzetközi terrorizmus elleni közös harcról, a védelmi területen folytatandó tapasztalat- és tudáscseréről, kölcsönös kiképzésekről és közös műveletek lehetőségéről.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A magyar kormány tavaly fogadtatott el határozatot, hogy 200 magyar katona Csádba megy. A misszió célja a Száhel-övezet stabilizálása a migráció visszaszorítása érdekében, valamint a magyar katonák a terrorizmus elleni harcba is besegítenének. Az előkészítésben részt vett Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia is, bár egy ideig mindenféle trükkel próbálkozott, hogy ne látszódjon a fotókon.

Kérem, ne vigye a fiainkat meghalni Csádba! - kommentelt a miniszterelnök posztja alá Márki-Zay Péter.