A spanyol kormányfő szerint az EU-nak újra kellene gondolnia a kínai e-autókra kivetett vámot

külföld
szeptember 11., 14:00

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök nem egészen két éven belül másodszor is Kínába látogatott, ahol a gazdasági és üzleti megbeszélések mellett találkozott Hszi Csin-pinggel is. A szerdán tartott sajtótájékoztatón a spanyol miniszterelnök azt mondta, hogy az uniós tagállamoknak és a Bizottságnak „újra kell gondolnia” a kínai elektromos autókra tervezett kiegészítő vámokat.

photo_camera Pedro Sánches és Hszi Csin-ping
Fotó: BORJA PUIG DE LA BELLACASA/AFP


„Nincs szükségünk egy újabb háborúra, ebben az esetben kereskedelmi háborúra. Hidakat kell építenünk az EU és Kína között”

– mondta a miniszterelnök.

Az Európai Bizottság hónapokig tartó vizsgálat után megállapította, hogy az elektromos autók piacán az erőteljes kínai dömping fenntarthatatlan gazdasági veszteségeknek teheti ki az európai autóipari versenytársakat. Ezért Brüsszel 7,8 százaléktól 35,3 százalékig terjedő kiegészítő vámokat javasolt, amelyek a meglévő 10%-os vámtételen felül járnának a kínai elektromosjármű-gyártóknak. A törvényhozók szerint ez az intézkedés tisztességesebb versenyt biztosítana a piacon.

Spanyolországnak érdekében állhat az elektromos autókat terhelő extra vám enyhítése, mivel Kína válaszul büntetővámokat vethet ki az Európából érkező sertéshústermékre, ami Spanyolország számára igen értékes ágazat.

Sánchez nyilatkozatában azt mondta, hogy nem akar vámháborút, és „konstruktív szerepet” kíván játszani Brüsszel és Peking között, továbbá reméli, hogy végül „kompromisszum” születik. (Euronews)

Szerző: Szántó Dániel

Kiemelt videóink